Hirdetés

Most közölték a meteorológusok: a fél országot elmossa az eső, majd iszonyat hideg jön

Nap Híre portré Nap Híre

Mint azt a naphire.hu már megírta, már nem sokáig élvezhetjük a tavaszias időt, ugyanis a hétvégén és a jövő hét elején visszatér a tél, és van, ahol akár -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Pénteken tovább növekszik, majd napközben megvastagszik a felhőzet. Csapadék estig még nem valószínű, ekkortól fordulhat elő néhol eső, zápor. A délire forduló szél többnyire mérsékelt, az Észak-Dunántúlon időnként élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 8 és 13 fok között valószínű. Késő estére 4 és 9 fok köz hűl le a levegő - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat az előrejelzésében. 

A meteorológusok szerint szombaton általában borult idő várható, de a déli és a keleti országrészben lehetnek szakadozások a felhőzetben, rövidebb időre a nap is kisüthet. Többfelé, több hullámban várható eső, zápor. Legnagyobb mennyiség északnyugaton eshet, míg délkeleten kicsi a csapadék esélye. Eleinte a Dél-Alföldön a délies irányú szelet, majd a Nyugat-Dunántúlon az északira forduló szelet kísérhetik élénk, erős lökések. A maximum 4 és 15 fok között valószínű, nyugaton és északkeleten számíthatunk a hidegebb, délkeleten az enyhébb időre.

Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte többfelé várható eső, melyet északnyugat felől egyre nagyobb területen vegyes halmazállapotú csapadék (fagyott eső, esetleg ónos eső), majd havazás vált fel. A halmazállapot-váltást követően a legtöbb helyen gyorsan csökken a csapadékhajlam. 

A napközbeni markáns lehűlés miatt a korábban lehullott csapadék lefagyhat! Az északias irányú szelet sokfelé erős, viharos lökések kísérik. Északnyugaton a viharos szél hordhatja a havat. A reggeli órákban -2, +7 fokot mérhetnek. A maximum-hőmérséklet is hasonlóan, -2 és +9 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, keleten pedig enyhébb az idő. A Dunántúl nyugati felén és északkeleten reggel állhat be a maximum, napközben hűl a levegő.

Hétfőn is borult időre számíthatunk, majd főleg a nap második felében már észak felől vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró. A délen és a középső országrészben egy konvergencia mentén még előfordulhat kisebb havazás, másutt kicsi a csapadék esélye. Az északi, északkeleti szelet erős, helyenként viharos lökések kísérik. A Dunántúl nyugati felén hófúvás is kialakulhat. Hajnalban általában -9 és 0 fok közötti értékeket mérhetnek. Kora délután -6, +1 fok között alakul a hőmérséklet, az ország nagy részén tehát egész nap fagy várható.

Arról is beszámoltunk, hogy Németh Lajos is figyelmeztetett, hogy kemény éjszakai fagyok várhatók. Elmondása szerint a beáramló hideg azonban nem lesz tartós vendég nálunk, ugyanis továbbra is a változékonyság lesz a jellemző. "Egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e hó, hózáporok biztosan lesznek, de a hideg szibériai levegő egyelőre úgy néz ki, nem találkozik nedvesebb léghullámmal." - árulta el Németh Lajos.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés