Hirdetés

Könnyezve tett drámai bejelentést a kormányfő

Morvay Péter portré Morvay Péter

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök váratlanul bejelentette, hogy legkésőbb február 7-ig lemond tisztségéről.

A munkáspárti vezető ezt azzal indokolta, hogy a feladata ellátásához

„már nincs elég tartaléka”.

Új-Zélandon októberben parlamenti választásokat tartanak, de a kormányfő szerint távozása nincs összefüggésben azzal, hogy a közvéleménykutatások szerint veszített támogatottságából.

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök tavaly magára haragította a gazdákat, amikor extrém adót vetett ki a teheneket tartó gazdákra, az üvegház hatást erősítő gázkibocsátás miatt. 

Az is vitatott intézkedése volt, amikor az infláció ellensúlyozására bejelentette, hogy a kormány pénzt ad a szegényebbeknek.

Ardern szerint egyszerűen „itt az idő” megtenni ezt a lépést. 

Ember vagyok, a politikusok is emberek. 

„Mindent megteszünk, amit tudunk, amíg csak tudunk. Aztán eljön az idő. És számomra eljött az idő" – mondta láthatóan megindultan.

A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy miként szeretné, ha az új-zélandiak munkájára emlékeznének, azt válaszolta, hogy „olyan emberként, aki mindig megpróbált kedves lenni”.

"Remélem, azzal a meggyőződéssel hagyom itt az új-zélandiakat, hogy lehet kedvesnek, de erősnek, empatikusnak, de határozottnak, optimistának, de céltudatosnak lenni” – mondta Ardern, aki cáfolta azt, hogy az őt ért személyes támadások miatt távozna.

„Nem ez volt a döntésem alapja” – mondta, és hozzátette, nincsenek különösebb jövőbeli tervei, azon kívül, hogy több időt szeretne tölteni a családjával, iskoláskorú kislányával és élettársával, akivel szeretne idén összeházasodni.

Ardern 2017-ben az akkori legfiatalabb női vezető lett a világon, amikor mindössze 37 évesen Új-Zéland miniszterelnökének választották a balközép új-zélandi Munkáspárt jelöltjeként. 

2018-ban ő lett mindössze a második választott vezető a modern kori történelemben, aki hivatali ideje alatt szült gyereket. Kisbabáját aztán többek között az ENSZ-közgyűlésre is elvitte magával.

Jacinda Ardern három hónapos kislányával, Neve-vel és vőlegényével a 2018-as ENSZ-közgyűlésen
Jacinda Ardern három hónapos kislányával, Neve-vel és vőlegényével a 2018-as ENSZ-közgyűlésen

A fiatal politikusnak az anyaságon kívül is számos kihívással kellett szembenéznie az elmúlt öt és fél évben. 2019-ben egy fehér felsőbbrendűséget hirdető fegyveres 51 muszlimot mészárolt le két mecsetben az új-zélandi Christchurchben. 

Az ország történetének legvéresebb tömegmészárlása után Ardern kezdeményezésére majdnem minden félautomata lőfegyvert betiltottak Új-Zélandon. 

Ugyanabban az évben egy vulkánkitörés 22 emberáldozatot követelt az ország északi részén található Fehér-szigeten.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés