Hirdetés

A miniszterelnök magára haragította a gazdákat: extrém adó jön Új-Zélandon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Új-Zéland bekeményít: új, extrém adót akarnak bevezetni. A gazdág nagyon kiakadtak.

Jacinda Ardern miniszterelnökre megharagudtak a gazdák, miután az a parlament elé terjesztett egy új adótörvény, amellyel a világ egyik legextrémebb adóját vezetné be a legelszigeteltebb állam.

A kormány ugyanis megadózdatná a mezőgazdaságban tartott állatok üvegházhatású gázok kibocsását. Eszerint a gazdáknak fizetniük kellene a tehenük vizelete, böfögése és szellentése után - írja a Telex. A cikk szerint az új adótörvény 2025-től lépne életbe, arról azonban egyelőre még nem tudni, hogy mennyit kellene fizetniük az állattartóknak. 

A lap megemlítette, korábban más országokban is előfordult néhány furcsa adótörvény. Mint írták, létezett már a világban gyávasági adó, szakálladó, kalapadó, sőt, Nagy-Britanniában egészen 1960-ig a kártyázást is megadóztatták egy kártyalapokra kivetett adóval. 

Tennessee államban például az illegális kábítószereket adóztatják 2005 óta. A kábítószer-kereskedőknek névtelenül kell fizetniük az állami adóhivatalban, ahol bélyegzőt kapnak a befizetés igazolására. Ha a dílerekre lecsapnak a rendőrök, és nincs ilyen bélyegzőjük, akkor azért külön megbüntetik őket. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés