Hirdetés

Rusvai Miklós megkongatta a vészharangot, bárhol ott lehet a gyilkos fertőzés

Nap Híre portré Nap Híre

A szakember a húsevő baktériumról beszélt.

Mint azt lapunk is megírta, húsevő baktérium okozta egy ózdi férfi halálát a hétvégén. A 33 éves férfit a váci kórházban ápolták, és miután egyes szervei leálltak, mesterséges kómába helyezték. Ózd önkormányzata a honlapján kért segítséget véradás ügyében. Bár az orvosok mindent megtettek, az életét mégsem tudták megmenteni.

Rusvai Miklós víruskutató az Infostartnak beszélt arról, hogy a húsevő baktériummal leggyakrabban a kórházakban lehet találkozni, ám elmondása szerint másutt sem kizárt a jelenlétük. Azt is elárulta a beszélgetés során a szakember, hogy milyen gyakorisággal fordul elő Magyarországon a fertőzés és milyen tünetekkel jelentkezik, mik a túlélési esélysek.

Rusvai Miklós víruskutató a betegségről elmondta, bárki elkaphatja a vírust, csak egy seb kell hozzá. 

Kiemelte, a húsevő baktérium egy streptococcus törzs, amely mindannyiunkban ott van a testfelületen, a bőrön, a nyálkahártyákon, a szájüregben vagy épp az orrban, gyakorlatilag az egész testfelületen. Pusztán egy vírussal, az úgynevezett bakteriofággal fertőzött streptococcus képes arra, hogy gyorsan lebontsa a szöveteket egy olyan specifikus enzim termelésével, amely oldja a szöveteket.

Ezt viszont nem lehet előre tudni, bárki bármikor, bárhol megfertőződhet ezzel a baktériummal

- figyelmeztetett Rusvai.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés