Hirdetés

Hű-ha, mindig így kezdődik, aztán majd jön a futás meg a sikítás

 portré

Óh, nem, ez nem a Jurrasic Park, ez már a harmadik apokalipszis szele… a majomhimlőé.

Kényelmes európaiként elszoktunk attól, hogy „zajlika zélet”… aztán hirtelen ránk törte az ajtót a covid (ne írjuk már ezt a tömeggyilkost nagybetűvel, kérem), ráadásként Putyin is elindította a 21. század „nagyhonvédőháborúját”, aztán mellékesen itt az infláció, meg a gáz- és áramszünet réme… Úgy tűnik, mintha a majomhimlő csak erre várt volna: ”Eljött az én időm”.

Hű-ha!

Most, de még csak most, úgy tűnik, hogy a majomhimlő kezdetben úgy viselkedik, mint a HIV-vírus…férfiak között terjed. De ez csak a kezdet, emlékezzünk, és senkit ne tévesszen meg.

Ma már a szomszédban, egy 35 éves osztrák férfit vettek fel a favoriteni klinikára majomhimlő gyanújával. Május elején a vírus még csak Angliában leledzett. Aztán hirtelen felbukkant kontinens szerte.

Az osztráknál olyan jellemző tünetek jelentkeztek, mint az enyhe láz és a papulák az arcán. A kórház infektológiai osztályára került. A bécsi hatóságok már neki is láttak a kontakt-felderítésnek, a beteget elkülönítették. 

Még egy-két nap, és itthon is felbukkan: Megjöttem...

Eddig 108 esetet jelentettek tíz Afrikán kívüli országban. Zömüket Európában. Szakértők szerint a helyzet "szokatlanul dinamikus". (Ezt hívják eufemizmusnak.)

A jelenlegi ismeretek szerint azok a személyek vannak a leginkább veszélyeztetettek, akik sokféle emberrel vannak szexuális kapcsolatban - az áldozatok többsége un. férfiszerelemben élt. A vírus elvileg szoros testi érintkezés útján is továbbítható. 

A kutatók 21 napos lappangási időről beszélnek. Más szóval, ez az időtartam, amely alatt a fertőzés betegséggé válik.

Akkor most nekiláthatunk a visszaszámlálásnak… Mert a majomhimlő nem fogja magát csoportokra korlátozni.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés