Hirdetés

Rémisztő szörnyeteg az Adrián: a világ egyik legmérgezőbb hala bukkant fel Horvátországban

Nap Híre portré Nap Híre

A horvátországi Isztriai-félszigeten, a Medulin-öbölben található Ceja sziget közelében találtak rá a halszörnyre, ráadásul több példányt is észleltek.

Fotó: Wikipedia/Rickard Zerpe
Fotó: Wikipedia/Rickard Zerpe

A horvátországi Ceja sziget közelében a Lagocephalus sceleratus, közismert nevén a gömbhalfélék családjába tartozó ezüst csikóhal hét példányát észlelték - számolt be a travelo.hu a helyi lapok tudósítása nyomán.

Az egyik csikóhalat 19 méteres mélységben fogták ki, és a rovinji Tengerkutatási Központba vitték. A hal egy rendkívül erős, tetrodotoxin nevű mérget tartalmaz, amely fogyasztása súlyos egészségügyi problémákat és halált is okozhat. A tetrodotoxin leginkább az ivarmirigyekben és a májban koncentrálódik, de jelen van a bőrben is. Becslések szerint 1-2 mg-os adag már halált okoz. Az ember számára a tetrodotoxin halálos, és akár 1200-szor mérgezőbb, mint a cianid.

Ez a faj invazív természetű, a vándorló fajokhoz tartozik, amelyek a Vörös-tengerből, a Szuezi-csatornán keresztül hatolnak be a Földközi-tengerbe. Eredetileg ezek a halak az Indiai- és a Csendes-óceán trópusi területein élnek. Ragadozó természetük és természetes ellenségeik hiánya miatt ez a hal negatívan befolyásolja a biológiai sokféleséget, és veszélyt jelent a halászatra azáltal, hogy károsítja a halászhálókat, hogy zsákmányt szerezzen, csalit és horgokat tépjen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés