Hirdetés

Nagy a baj az állatkerben: kitört a járvány, sorra pusztulnak el a majmok

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tizenkettedik majom is elpusztult egy hongkongi állatkertben valószínűleg egy bakteriális járvány következtében. 

A tizenkettedik elpusztult majom egy Brazza-cerkóf majom volt, és jelenleg vizsgálatok folynak annak kiderítésére, hogy ugyanaz a bakteriális fertőzés okozta-e halálát, amely az elmúlt tíz napban 11 másik majmot is megölt. Az állat október 13-a óta elkülönítve élt, amikor az első nyolc majom elpusztulását jelentették - írja a BBC. 

A boncolások során nagy mennyiségű szepszist okozó baktériumot találtak, amely valószínűleg a főemlősök kifutóinak közelében lévő szennyezett talajból származott – közölték a hatóságok.

A munkások, akik a főemlősök ketrecei közelében ástak, valószínűleg szennyezett talajt vittek be a cipőjükön keresztül – közölte a hongkongi kulturális, sport- és idegenforgalmi miniszter az RTHK helyi műsorszolgáltatóval.

A korábban elpusztult 11 majom között megtalálhatóak voltak a fehérpamacsos selyemmajmok, a fehérarcú sátánmajmok, a közönséges mókusmajmok és egy Brazza-cerkóf majom is. 

A hatóságok szerint a halál oka a melioidózis, egy fertőző betegség, amely a szennyezett talajjal, levegővel vagy vízzel való érintkezés útján terjed. A betegséget a Burkholderia pseudomallei nevű, talajban élő baktériumtörzs okozza, amely a trópusi és szubtrópusi régiókban honos.

"Hasonló elváltozásokat találtak a ma elpusztult majom szerveinek szöveteiben is” - közölte a Szabadidős és Kulturális Szolgáltatások Osztálya. A még az állatkertben lévő 78 emlős egészségi állapota „normális” - tették hozzá.

A hongkongi Állat- és Növénykert, a város legrégebbi parkja, amely 14 hektáron terül el a belvárosban. Az intézmény október 14. óta zárva tartja az emlősökkel foglalkozó részlegét fertőtlenítés és tisztítás miatt.

Jason Baker, a Peta állatvédő szervezet vezető alelnöke a múlt héten a Reutersnek elmondta, hogy a halálesetek aggodalomra adnak okot az olyan zoonózisos betegségek kockázatával kapcsolatban, mint a majomhimlő, amely állatokról emberre is átterjedhet. "A fogságban tartott majmok gyakran vannak kitéve olyan kórokozóknak, amelyek átvihetők az emberre, beleértve a tuberkulózist, a Chagas-kórt, a kolerát és az MRSA-t” - mondta Baker.

A melioidózis legkorábbi jelentett esete Hongkongban 1975-re és 1976-ra nyúlik vissza, amikor 24 delfin hirtelen elpusztult a betegség következtében az Ocean Parkban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés