Hirdetés

Valami egészen különös dolog történik a Holdon, csak állunk és nézünk

Nap Híre portré Nap Híre

Az új kutatások szerint valami egészen furcsa dolog történik a Holdon, ugyanis az olyan nehezebb elemek, mint a titán, a felszínre törtek.

A tudósok feltételezik, hogy egy óriási becsapódás a Hold túlsó oldalán titánt hozott a felszínre, és ezzel egy vékonyabb, aktívabb közelebbi oldalt hozott létre. A Hold keletkezésére számos elmélet létezik, azonban a legelfogadottabb szerint egy hatalmas ütközés során rengeteg törmelék került a Föld körüli pályára. Ez az anyag összeolvadt, és így alakult ki a Hold - idézte fel a Promotions

Az Apollo-missziók során gyűjtött kőzetminták váratlanul magas titánkoncentrációt mutattak a közeli oldalon, és a műholdas megfigyelések is azt támasztják alá, hogy a titánban gazdag ásványok ott gyakoribbak.

A Hold gyorsan és forrón alakult ki, olvadt magma óceánja borította. Ahogy a magma lehűlt, a sűrűbb elemek, mint a titán és a vas, a Hold belsejébe süllyedtek. Később azonban ezek az elemek megolvadtak, és titánban gazdag lávafolyamok formájában törtek vissza a felszínre.

Egy új kutatás szerint a Hold túlsó oldalán egy óriási becsapódás kényszerítette a nehezebb elemeket a közeli oldalra. A NASA holdszondájának adatait elemezve a kutatók felfedezték, hogy titán-vas-oxid ásványok vándoroltak a közeli oldalra, és lépcsőzetesen süllyedtek a belsejébe. Ez összhangban van a becsapódás elméletével, ami több mint 4,22 milliárd évvel ezelőtt történhetett.

Az Oceanus Procellarum nevű közeli oldal alacsonyabban fekszik, lávafolyással borított, és vékonyabb a kéregrétege, melyben titánban gazdag elemek koncentrálódnak. A távoli oldal ezzel szemben teljesen más képet mutat. A Hold két oldalának vizsgálata kulcsfontosságú ahhoz, hogy megértsük a Hold keletkezését és fejlődését. A kutatások feltárhatják a Hold sötét oldalának titkait, és betekintést nyújthatnak a Naprendszerünk múltjába.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés