Hirdetés

Hazaárulással vádolnak Putyinék egy amerikai-orosz kettős állampolgárt, akár 20 évre is börtönbe kerülhet

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az oroszországi Jekatyerinburgban megkezdődött egy amerikai-orosz kettős állampolgár tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy hazaárulást követett el az ukrán hadsereg számára történő pénzgyűjtéssel.

A 33 éves Ksenia Karelinát az év elején vették őrizetbe Jekatyerinburgban, amikor nagyszüleit látogatta meg. Azzal vádolják, hogy munkaadója - egy kaliforniai Beverly Hills-i gyógyfürdő - szerint 51,80 dollárt adományozott egy ukrán jótékonysági szervezetnek az Egyesült Államokban.

Tárgyalása csütörtök reggel kezdődött a szverdlovszki regionális bíróságon zárt ajtók mögött. A következő tárgyalást augusztus 7-én tartják a perében - jelentette csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Ha elítélik, akár 20 év börtönbüntetést is kaphat - írja a CNN.

Fotó: Ksenia Karelina/Facebook

A Los Angelesben élő Karelina, aki amatőr balerina, és 2021-ben lett amerikai állampolgár, januárban lépett be Oroszországba, de az Egyesült Államok csak február 8-án értesült letartóztatásáról.

Chris Van Deerden, Karelina barátja a CNN-nek elmondta, hogy születésnapi ajándékként vett neki repülőjegyet az országba. Azt mondta, a lány "büszke arra, hogy orosz, és nem nézi a híreket. Nem szól bele semmibe a háborúval kapcsolatban".

"Hiszem, hogy Amerika visszahozza őt hozzám" - fogalmazott Van Heerden.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal vádolta Karelinát, hogy részt vett "a kijevi rezsim támogatására irányuló nyilvános akciókban". Az a szervezet, amelynek Karelina állítólag pénzt adott, a New York-i székhelyű Razom Ukrajnáért nevű nonprofit szervezet "megdöbbentőnek" nevezte a letartóztatását.

Karelina egyike az orosz börtönökben fogva tartott amerikai állampolgároknak, köztük újságíróknak és volt katonáknak.

Az orosz ügyészek a héten megerősítették, hogy a The Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich, az első amerikai újságíró, akit a hidegháború óta kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban, június 26-án áll bíróság elé.

A tárgyalása szintén zárt ajtók mögött zajlik majd Jekatyerinburgban, ahol több mint egy évvel ezelőtt letartóztatták. Mind Gershkovich, mind Karelina ügyét Andrej Minejev bíró tárgyalja majd a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség szerint.

Karelina ügyét tárgyalva Andrej Szoldatov orosz oknyomozó újságíró a CNN-nek azt mondta, hogy az FSZB célja "amerikai útlevéllel rendelkező túszok csoportjának létrehozása", amelyet Moszkva "nyomásgyakorlásként" használhat fel a Washingtonnal folytatott tárgyalások során.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés