Hirdetés

Négy alkalom, amikor simán kitörhetett volna a 3. világháború

Nap Híre portré Nap Híre

A 20. és 21. század történelmében számos alkalommal volt olyan feszült helyzet, amikor valós veszély fenyegetett arra, hogy kitörjön a harmadik világháború. Az ilyen helyzeteket sokszor "hidegháborús válságoknak" hívják, utalva a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti feszültségre a második világháború után. Alábbiakban a négy legsúlyosabb esetet járjuk körbe.

1.  Koreai háború (1950–1953)

A koreai háború idején az emberiség közel állt a harmadik világháborúhoz. Az Egyesült Államok és más nyugati nemzetek Dél-Koreát támogatták, míg a Szovjetunió és Kína Észak-Koreát. Bár a háború csak Koreában zajlott, a globális erőviszonyok és a nagyhatalmak közötti feszültség miatt potenciálisan vezethetett volna világháborúhoz. A világháború elkerüléséhez hozzájárult, hogy a Szovjetunió közvetlenül nem avatkozott be a harcokba (a Kínai Népköztársaság igen), az Egyesült Államok elnöke pedig tartózkodott attól, hogy nukleáris fegyvert vessen be Kína és Észak-Korea ellen.

2. Szuezi válság (1956)

A szuezi válság egy másik fontos esemény volt, amely majdnem globális konfliktushoz vezetett. Az Egyesült Királyság, Franciaország és Izrael megtámadták Egyiptomot, miután Nasszer egyiptomi elnök lezárta a Szuezi-csatornát. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió azonban ellenezték az akciót és közös nyomást gyakoroltak a három támadó nemzetre, hogy vonuljanak ki Egyiptomból. A válság közepette volt egy pillanat, amikor úgy tűnt, hogy a Szovjetunió katonailag beavatkozik, ami nagyobb konfliktust eredményezhetett volna. Mint ismert, a Szovjetunió ehelyett az 1956-os forradalom vérbe fojtásával volt elfoglalva végül.

3. Kubai rakétaválság (1962)

Az 1962. októberi kubai rakétaválság idején álltunk talán a legközelebb a harmadik világháború kitöréséhez. A Szovjetunió rakétákat helyezett el Kubában, amelyek elérhették az Egyesült Államok területét. John F. Kennedy amerikai elnök ultimátumot adott a Szovjetuniónak, hogy távolítsa el a rakétákat Kubából, vagy szembe kell nézniük egy lehetséges katonai támadással. Végül a Szovjetunió Nyikita Hruscsov pártfőtitkár vezetésével visszavonta a rakétákat, elkerülve ezzel egy nagyobb konfliktust.

4. Téves szovjet rakétariasztás (1983)

1983-ban egy félreértés és technikai hiba majdnem háborúhoz vezetett. A Szovjetunió vezetői tévesen azt hitték, hogy az Egyesült Államok nukleáris rakétát indított el irányukba, és válaszul támadni akartak. Végül a félreértést tisztázták, de ez az eset rávilágított arra, hogy milyen könnyű lehetett volna véletlenül világháborút kezdeni a hidegháború idején.

Elkerülhető a világháború

Bár a fent említett események komoly nemzetközi feszültségeket és válságokat eredményeztek, szerencsére egyik sem vezetett a harmadik világháború kitöréséhez. Az emberiség jövőjének érdekében fontos, hogy a nemzetek párbeszédet folytassanak, hogy elkerüljék a feszültségek és konfliktusok eszkalálódását.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés