Hirdetés

A halfej lett a helyi csirke farhát Nyugat-Európában

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az infláció és az elszabadult energiaköltségek miatt Nyugat-Európában is radikálisan változnak az élelmiszer vásárlási szokások. 

Újra népszerűvé váltak az olyan olcsó élelmiszerek, mint a konzerv löncshús, vagy a halfej.

A takarékosság részeként sokan növényi olajokra cserélik le a konyhájukban a sokkal drágább oliva olajat is. 

Egy nemzetközi élelmiszer adatbank szerint visszaszorult a minőségi tengeri hal forgalma, ezzel szemben a halfej eladása 34 százalékkal, a szardínia konzerveké pedig 100 százalékkal nőtt.

A minőségi tengeri hal forgalmával szemben a halfej eladása 34 százalékkal nőtt
A minőségi tengeri hal forgalmával szemben a halfej eladása 34 százalékkal nőtt

Változott a marhahús iránti kereslet, sokan fordulnak az olcsó hústermékek felé: a marhaszegy eladása 23 százalékkal, az ökörpofa 9 százalékkal, a báránynyak pedig 4 százalékkal nőtt Nagy-Britanniában.

A pékségek is változásokról számoltak be: sokkal kevesebben keresik a kézműves kenyereket, helyette inkább az olcsóbb, csomagolt szeletelt fehér kenyeret vásárolják. 

Mások otthon próbálják helyettesíteni a drága bolti termékeket, például a házi készítésű vajra vonatkozó útmutatók iránti online keresések száma 407 százalékkal nőtt.

A mélyhűtött élelmiszerek is felkapottá váltak, a vásárlók 39 százaléka idén jobban megpakolja a fagyasztóját.

A takarékosság pozitív oldala, hogy kevesebb élelmiszer kerül a kukákban, mert az emberek jobban odafigyelnek arra, hogy csak olyan termékeket vásároljanak, amelyekből otthon már nincs készletük.

 "Egyre fontosabb szemponttá válik, hogy ne pazaroljuk el a megvásárolt élelmiszereket.” – áll az élelmiszerbank jelentésében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés