Hirdetés

Eltüntetik a lejárati dátumot az élelmiszerekről

 portré

Hogy csökkentsék az élelmiszerpazarlást, kezdik lehagyni a lejárati dátumokat az alapvető élelmiszerekről a brit szupermarketek.

A Wrap élelmiszerhulladék-jótékonysági szervezet kutatása szerint, a tejtermékek és csomagolt zöldségek fele azért kerül kidobásra bontatlanul, mert lejárt a szavatossági idejük. Több áruház éppen ezért eltünteti a joghurtokról, tejtermekről a „minőségét megőrzi” dátumot. Sőt, a zöldségeket sem csomagolva, hanem ömlesztve kezdik árulni.

Egy brit élelmiszer-szakértő szerint a vásárlóknak „használniuk kell a józan ítélőképességüket”, ha például a joghurtjuk lejárt, attól még láthatják, szagolhatják: fogyasztható-e. Az Élelmiszerügyi Szabványügyi Hatóság (Food Standards Authority) felügyelete szerint a vásárlóknak a látásuk és a szaglásuk alapján kell megállapítaniuk, hogy az élelmiszer ehető-e a lejárati időn túl.

A szupermarketek abban is megállapodtak, hogy a legtöbb friss gyümölcsöt és zöldséget, az almát, a banánt, a brokkolit és az uborkát ömlesztve, nem pedig műanyagba csomagolva árusítják ezentúl a környezet védelme érdekében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés