Hirdetés

Lecsapott a rettegett járvány, meghalt az első európai beteg

Morvay Péter portré Morvay Péter

Spanyolországban bejelentették, hogy meghalt az első majomhimlővel fertőzött beteg. A világjárvány kitörése során ez volt Európa első majomhimlővel összefüggő halálesete. A betegség Magyarországon is szinte kizárólag férfiak között terjed.

A fertőzés már az egész országban megjelent, legtöbben Madridban (1600 beteg) és Katalóniában (1400 beteg) kapták el a vírust. 

A spanyol hatóságok adatai megerősítik a WHO figyelmeztetését, amit a homoszexuális férfiak számára adott ki a héten, kérve őket a partnerek számának a csökkentésére. 

A madridi egészségügyi szakszolgálat 3750 fertőzöttről rendelkezik részletes információval, amelyből kiderült, hogy 82 százalékuk szexuális úton kapta el a majomhimlőt. 

Az összes megbetegedett között csak 62 nő található.

Előzőleg Brazíliából jelentették a jelenlegi járványhullám első, Afrikán kívüli, majomhimlővel összefüggő halálesetét. Az Egészségügyi Világszervezet előző, július 22-i jelentése szerint világszerte mindössze öt halálesetet jelentettek, mindet Afrikában.

A WHO múlt szombaton a gyorsan terjedő járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek, azaz a legmagasabb riasztási fokozatnak nyilvánította.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés