Hirdetés

Trump kiütéssel győzhet 2024-ben saját pártja kihívóival szemben

Morvay Péter portré Morvay Péter

A többszörös vádemelések ellenére Donald Trumpot a legújabb felmérések szerint egyedül többen támogatják, mint összes kihívóját együttvéve.

A New York Times közvélemény-kutatása szerint a volt elnök tovább növelte előnyét Ron DeSantis floridai kormányzóval szemben. 

Ha a verseny kettőjük között zajlana, ma Trump kétharmaddal verné DeSantist.

A felmérés szerint a választókat nem fogta meg a floridai kormányzó központi kampányérve, miszerint esélyesebb kihívó Joe Bidennel vagy bárki más demokrata jelölttel szemben, mint Trump, és hatékonyabban is kormányozna. 

Még azok a republikánusok is, akik számára az ideológiai küzdelem, mint például a „radikális woke ideológia” veszélye fontos, inkább a volt elnököt részesítették előnyben.

Donald Trump a jogi eljárások és vádemelések ellenére toronymagasan vezet a republikánus jelöltek között
Donald Trump a jogi eljárások és vádemelések ellenére toronymagasan vezet a republikánus jelöltek között CNN

Összességében Trump 54 százalékkal vezet DeSantis előtt 17 százalékkal. 

A felmérésben egyetlen más jelölt támogatottsága sem haladta meg a 3 százalékot.

A támogatottsági adatokban mért jelentős hátrány mellett más aggasztó jelek is beárnyékolják DeSantis kampányát. 

A leggyengébben a Republikánus Párt törzsszavazói körében teljesített: a legalább 65 éves szavazók körében mindössze 9 százalékos, a főiskolai végzettséggel nem rendelkezők körében pedig 13 százalékos támogatottságot szerzett. 

A magukat „nagyon konzervatívnak” valló republikánusok 50 százalékpontos különbséggel, 65-15 arányban Trumpot támogatják. 

A listán a további jelöltek egyszámjegyű eredményt értek el. Mike Pence volt alelnök 3 százalékkal, Tim Scott szenátor 3 százalékkal, Nikki Haley volt kormányzó 3 százalékkal, Vivek Ramaswamy és Chris Christie volt észak-amerikai kormányzó 2 százalékkal végzett a felmérésben.

Mindez a felmérés szerint azt mutatja, hogy Trump még egy egységes ellenzéket is képes lenne legyőzni.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy miként alakulnak a Trumppal szembeni állami szintű és szövetségi vádak. 

A titkos dokumentumok ügyében a napokban az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával egy második pótvádat is indítottak ellene. 

Jelenleg azonban úgy tűnik, a vádak nem befolyásolják hátrányosan Trump republikánus párton belüli helyzetét, mivel a közvélemény-kutatási előnye tovább nő.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés