Hirdetés

Vád alá helyezték Donald Trumpot

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Idén ez már a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják.

Donald Trump volt amerikai elnököt azzal vádolják, hogy megpróbálta felülbírálni Georgia államban 2020-ban elszenvedett választási vereségét, mégpedig úgy, hogy annyi szavazatot “találjanak”, amennyivel Joe Bident legyőzhetné. Ez gyakorlatilag csalásra való buzdítás.

A Fulton megyei esküdtszék által kiadott 41 vádpont többek között zsarolást is tartalmaz, írja a BBC.

Idén már negyedik alkalommal vonják büntetőeljárás alá a volt amerikai elnököt, aki eddig minden esetben tagadta a vádakat.

Fani Willis Fulton megyei kerületi ügyész 2021 februárjában indított nyomozást Trump és társai elleni választási beavatkozás vádjával.

Trump, aki jelenleg a Republikánus Párt versenyének éllovasa a Fehér Ház következő jelöltjének megválasztásáért, azt mondta, hogy az egyébként demokrata Willis vizsgálata politikai indíttatású.

A Trump-kampány közleményében a körzeti ügyészt "megvadult partizánnak" minősítette, aki "hamis vádakat" nyújtotta be, hogy beavatkozzon a 2024-es elnökválasztási versenybe, és “tönkre tegye a Trump-kampányt". A közleményben koholt vádakról is írnak és arról, hogy az elfogult ügyész elárulja az amerikai nép bizalmát a jogrendszerben.

2021 januárjában rögzítették, hogy Trump egy telefonhívás során amelyben arra kérte Georgia külügyminiszterét, Brad Raffenspergert, hogy „találjon” 11 780 szavazatot, amelyre szüksége lett volna ahhoz, hogy legyőzze Bident az államban.

Trumpot a washingtoni szövetségi ügyészek már megvádolták a 2020-as választások megdöntésére irányuló összeesküvés miatt. Trump ezt a választás Joe Biden jelenlegi demokrata elnökkel szemben veszítette el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés