Hirdetés

Megkongatták a vészharangot a környezetvédők, aggódnak a világ legnagyobb sétahajója miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A világ legnagyobb sétahajója a floridai Miamiból indult el első útjára, de a hajó metánkibocsátása aggodalomra ad okot.

A 365 méter hosszú Icon of the Seas nevű sétahajó 20 emelettel rendelkezik és maximum 7600 utas befogadására alkalmas. A sétahajó tulajdonhosa a Royal Caribbean Group. A BBC arról számolt be, hogy a hajó nemrég elindult egy hétnapos szigetnéző útra a Karib-tengeren.

A környezetvédők most arra figyelmeztetnek, hogy a cseppfolyósított földgázzal (LNG) hajtott hajó káros metánt bocsát ki a levegőbe.

A sétahajót a finnországi Turki egyik hajógyárban építették fel és a Bahamákon bejegyzett órási vízi jármű hét úszómedencével, illetve hat vízicsúszdával rendelkezik.

Vár az LNG tisztábban ég, mint a hagyományos tengeri üzemanyagok - például a fűtőolaj - de fennáll annak a veszélye, hogy némi gáz kiszökik és metán kerül a légkörbe. A metán sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

"Ez egy lépés a rossz irány felé" - idézte Bryan Comert, a Nemzetközi Tiszta Közlekedési Tanács (ICCT) tengeri programjának igazgatóját a Reuters hírügynökség. "Becsléseink szerint az LNG tengeri üzeanyagként való használata több mint 120 százalékkal több üvegházhatású gázkibocsátást okoz, mint a tengeri gázolaj" - mondta a szakértő.

A hét elején az ICCT közzétett egy jelentést, amelyben azt állította, hogy az LNG-hajtású hajók metánkibocsátása magasabb, mint azt a jelenlegi szabályozás feltételezi.

A légkörben lévő metán erős üvegháthatású gáz, amely 20 év alatt nyolcvanszor több hőt köt meg, mint a szén-dioxid. E kibocsátások csökkentése kulcsfontosságúnak tekinthető a globális felmelegedés lassítása szempontjából.

A Royal Caribbean szerint az Icon of the Seas 24 százalékkal energiahatékonyabb, mint amennyit a Nemjzetközi Tengerészeti Szervezet a modern hajókra vonatkozóan előír. A vállalat azt tervezi, hogy 2035-re egy nettó nulla energiafelhasználású hajót indít útra.

A Cruise Lines International Association szakmai szervezet szerint a körutazások a turizmus egyik leggyorsabban növekvő ágazata, és különösen a fiatalok érdeklődnek irántuk.

A szervezet szerint a körutazási iparág 2021-ben 75 milliárd dollárral járult hozzá a világgazdasághoz.

Csütörtökön, a hajó névadó ünnepségén jelen volt az argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Lionel Messi is, aki jelenleg az Inter Miami játékosa.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés