Hirdetés

Elszabadult a pokol a szomszédban, az életükért menekülnek az emberek

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából csütörtökön.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6655-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7366-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a frontról

Hivatkozás másolása

A moszkvai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön több frontszakaszon visszavert ukrán támadásokról, Donyeck környékén végrehajtott orosz ellentámadásról és Kupjanszk irányában történt orosz előrenyomulásról számolt be csütörtökön. Állítása szerint a harcokban a frontvonalon több mint 900 ukrán katona esett el. A moszkvai katonai tárca szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerint a legtöbben, mintegy 380-an közülük a Donyeck környékén vívott harcokban haltak meg. Az orosz tábornok az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy Buk légvédelmi rendszert, négy harckocsit, 12 páncélozott harcjárművet és három lengyel gyártmányú, Krab típusú önjáró löveget.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök csütörtökön a kijevi nagyköveti értekezleten azt mondta, az ukrán állam jelenleg csak a külföldi partnerek által biztosított pénzügyi támogatásnak, kölcsönöknek és hiteleknek köszönhetően marad életben. Megjegyezte: bár Ukrajna partnerei jelenleg támogatják az országot a háború miatt, de ha annak vége lesz, a nemzetközi támogatás mértéke jelentősen csökkenni fog. "Lényegében egyedül maradunk a problémáinkkal. A támogatás mértéke sokkal alacsonyabb lesz. Ezt is figyelembe kell venni, és most kell megtenni a lehető legnagyobb erőfeszítéseket" - tette hozzá az ukrán miniszterelnök. "Elvesztettük gazdaságunk és vállalataink mintegy 30 százalékát. Elveszítettünk mintegy 3,5 millió munkahelyet. A háború első évében elveszítettük az ukrán hazai össztermék (GDP) 29,5 százalékát. Ez azonban kevesebb a vártnál. Az üzleti vállalkozások alkalmazkodtak, és továbbra is alkalmazkodni fognak. Idén enyhe növekedést várunk a tavalyi évhez képest" - fejtette ki Smihal.

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elhagyta Kijevet egy kis időre. Zelenszkij csütörtökön meglátogatta a 45. Különleges Lövészzászlóalj katonáit, akik jelenleg Ivano-Frankivszkban lábadoznak. Az Index kiemelte, hogy a zászlóalj részt vett az Ukrajna északi és keleti részén zajló harcokban, ahol visszaverték az orosz támadásokat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés