Hirdetés

Sokkoló beismerés: így kínoztak és öltek meg egy 18 éves ukrán fiút az oroszok Bucsánál

Garai Kitti portré Garai Kitti

Brutális részletek láttak napvilágot a bucsai vérengzésről. Az AP hírügynökség azonosította azokat a hívásokat, amelyeket még 2022 márciusában azok az orosz katonák kezdeményeztek, akik az ukrán ügyészek szerint háborús bűnöket követtek el a Kijev melletti városban. 

Nyilvánosságra hozták többek között azt is, hogy a fiatal katonák azért léptek be a hadseregbe, mert pénzre volt szükségük, és csak az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy milyen bevetésre készülnek. Azt mondták nekik, hogy hősként fogadják majd őket, amiért felszabították Ukrajnát náci elnyomóitól és a nyugati támogatóktól, és hogy Kijev egy héten belül vérontás nélkül elesik - írta az Index. 

Egy orosz katona, Leonyid például arról számolt be telefonon keresztül édesanyjának, hogy több száz ház áll üresen, miután mindenki elmenekült. Az édesanya rákérdezett: "Szóval az összes ember elment, ugye? Ugye nem fosztogattok? Nem mentek be mások házaiba?" Mire a fiatal katona így felelt: "Persze hogy bemegyünk, anya. Megőrültél?", majd felsorolta, miket vittek el a házakból: zoknit, tiszta alsóneműt, pólókat, pulóvereket, villákat, kanalakt, takarókat és ágyneműket is. 

Leonyid ezután a brutalitásról is beszámolt az anyjának. Mint mondta, helyi civilek holttestei hevernek az utcán, akiknek az agya kifolyt a koponyájukból. Azt is bevallotta, hogy az orosz hadsereg ölte meg ezeket az ártatlan embereket. Az anyja minderre úgy reagált: "Lionka, lehet, hogy csak békés emberek."

"Anya, volt egy csata. És egy fickó csak úgy felbukkant, tudod? Talán előhúzott volna egy gránátvetőt… Vagy volt egy esetünk, egy fiatal srácot megállítottak, elvették a mobilját. Telegram-üzenetekben volt minden információja rólunk − hol kell bombázni, hányan vagyunk, hány tankunk van. És ennyi" - mondta Leonyid, hozzátéve, hogy ott helyben lelőtték a 17 éves fiút. 

Így kínoztak és öltek meg egy 18 éves ukrán fiút az oroszok

Hivatkozás másolása

Leonyid egy másik, 18 éves srác megkínzásáról és megöléséről is részletesen beszámolt az anyjának. Mint mondta, a fiú fogoly volt, akit először a lábán lőtték meg, majd levágták a fülét. A fiatal fiú mindent bevallott, majd hidegvérrel megölték. "Nem ejtünk foglyokat. Úgy értem, megöljük őket" - mondta az orosz katona.

A hírügynökség azt is megállapította, hogy a leiratokban beszélő katonák valóban ott voltak az atrocitások elkövetésekor, de nincs bizonyítékuk arra, mit tettek azon túl, amit maguk elmondtak. Az AP-nek sikerült elérnie Leonyid anyját, aki megerősítette a beszélgetések tartalmát. Az AP a Dossier Center, Mihail Hodorkovszkij, egy orosz disszidens által finanszírozott londoni oknyomozó csoport segítségével ellenőrizte a hívásokat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés