Hirdetés

Gyurcsány Ferenc megdöbbentő dolgot mondott a médiáról és Magyar Péterről

Nap Híre portré Nap Híre

Az ellenzék egy része elfáradt az elmúlt évek terméketlen status quójában, és erre született válasz a Magyar Péter-jelenségben – értékelte az elmúlt hónapokat, köztük a DK választási vereségét Gyurcsány Ferenc a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék teljesítményhiányát mutatja-e, hogy az elmúlt években 30 százalékos inflációs sokkja ellenére a Fidesz 45 százalékot kapott az EP-választáson, Gyurcsány Ferenc azt a választ adta, hogy Magyarország nem alkotmányos demokrácia, ahol a kormánypártok és ellefeleik nem egyenlő feltételek mellett küzdenek meg egymással. „Autokrácia van, a köznyilvánosság végtelen sérelmek mellett, ahol a hatalommal szemben álló világ nem jut el a saját választóihoz” – értékelte a helyzetet a Demokratikus Koalíció elnöke.

Arra a kérdésre, hogy ha Magyarország nem demokrácia, akkor miért legitimálják az ellenzéki pártok a választáson történő részvétellel, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: a rendszert nem a választási részvétel legitimálja és „a diktatúra elleni küzdelemben nem kell lemondani még csorbult eszközökről sem”.

Magyar Péter megjelenésével kapcsolatban Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ellenzék összességében nagyjából ugyanott tart, mint egy évvel ezelőtt. Az ellenzék belső szerkezete alakult át, az ellenzék értékalapú tagoltsága másodlagos lett, fontosabbá vált, hogy ki hirdeti hihetőbben a mielőbbi kormányváltás lehetőségét. Az elfáradt tömeg kapaszkodót talált, amiért nem szabad haragudni, azt viszont a jövő dönti el, hogy az ígéret ígéret marad-e – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Együttműködnek Magyar Péterrel?

Hivatkozás másolása

Arra a felvetésre, hogy együttműködnének-e Magyar Péterrel és a TISZA párttal, azt mondta: a koalíciókról nem a politikusok döntenek, hanem a választók. „Ha egy párt teheti, és van hozzá elegendő többsége a törvényhozásban, akkor egymaga kormányoz. Hogyha a választók úgy döntenek, hogy nem adnak senkinek sem akkora felhatalmazást, hogy egymaga is tudjon kormányozni, akkor természetesen meg kell nézni, hogy kik tudnak kivel együttműködni” – vélekedett

„Ha ez a helyzet megtörténik, hogy nincs magától értetődő többség 2026-ban egyik párt mögött sem, akkor el kell kezdeni tárgyalni, és természetesen mi azt mondjuk, hogy mindenkivel lehet tárgyalni, aki nem hajlandó Orbán rendszerét meghosszabbítani és hajlandó helyreállítani az alkotmányos demokráciát. De ez egy '26-os választás utáni tárgyalás” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az egyéni választókerületekben, ha sok helyen indulnak el sokan, ott egyszerű többséggel is lehet győzni, ezért szükség lesz a beszélgetésre a pártok között, de ez a 2026-os választást megelőző hónapokban lesz.

DK vs. Fidesz, DK vs. TISZA Párt

Hivatkozás másolása

„Más a viszonyunk a Fideszhez és más Magyar Péterhez. A Fidesz rendszerellenzéke vagyunk, merthogy az alkotmányos demokrácia körén kívül tekintjük létezőnek a Fideszt. A Tisza pártot ma ezer vitánk ellenére azt gondoljuk, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy nem alkotmányos demokráciát akar, ezért a viszonyunk olyan, mint minden parlamenti demokráciában a demokratikus pártoknak a rivalizálása” – fogalmazott a műsorban Gyurcsány, hozzátéve, hogy ez két nagyon különböző viszony: az egyik egy rendszerellenzéki, a másik pedig egy kvázi parlamenti rivális-szerep.

Arra a felvetésre, hogy ha Magyar Péter 2025-ben azt mondaná, Orbán Viktor leváltásához az kell, hogy senki más ne induljon a Tisza párton kívül, mit reagálna a DK elnöke, azt mondta: nem szeretik az egypárti Magyarországot és nem szeretnék, ha egypárti állampárt lenne Magyarország, szerintük nem lehet az ellenzéket egypárti képviseletbe kényszeríteni, ezt teljes tévedésnek tartja.

Vége az DK-MSZP-Párbeszéd megállapodásnak?

Hivatkozás másolása

A kérdésre, miszerint az DK-MSZP-Párbeszéd megállapodás a választás után is érvényes-e, úgy felelt: „ki tudja, senki nem mondta fel formálisan”. Felvetődött a kérdés, hogy él-e még a megállapodás, miszerint a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség 2026-ban Dobrev Klárát támogatják miniszterelnök-jelöltként, úgy válaszolt a pártelnök: ma nem azon kell dolgozniuk, hogy ki a miniszterelnök-jelöltjük, hanem azon, hogy ők jelölhessék a miniszterelnök-jelöltet.

Azt is elárulta, hogy Karácsony Gergellyel nem beszéltek június 9-e óta, de szerinte most a főpolgármesternek az a legfontosabb dolga, hogy biztosítsa a többségét, nekik pedig az, hogy ebben támogassák őt.

A DK és a média

Hivatkozás másolása

Szerinte a média egy része a lehető legrosszabb arcát mutatja: „ha a magát függetlennek mondó magyar média egyik-másik képviselője nyíltan torzítva, hazug módon pártpolitizál, hatalmi politizál, akkor politikai és hatalmi tényező lesz, azaz belép a politikai térbe, ahol nekem politikai viszonyom lesz hozzá, és mint politikai szereplővel vitatkozom. Erre azt mondani, hogy én sértem a sajtószabadságot… nem! Te sérted a sajtó alkotmányos demokráciában kötelező szerepét, túllépsz rajta, nem tájékoztatsz, nem választod el a hírt a véleménytől, hanem machinálsz, rosszindulatú vagy, hazudsz, és beszállsz ugyanabba a bűnbakképzésbe, mint ami egyébként jól ismerten a Fidesz-kormány részéről építetten megy, és beszállsz kampányolni, közben úgy teszel, mintha független lennél.” Arról is beszélt, őt nem zavarja, ha valamiben – például a médiát ért kritikáikban - ugyanazt gondolja, mint Magyar Péter.

„A fél ország nem szólal meg, amikor Kék Fidesznek nevezik a DK-t, hogy azt mondják, hogy Orbán és Gyurcsány egyenlő, hogy valójában a közélet összes problémáját egy személyre vetítik. Hát kérem szépen, ez azt jelenti, hogy én vagy maga vagyok az ördög, vagy ez a szándék ördögi. De ha én magam vagyok az ördög, akkor az ország nagyobbik felének át kell gondolnia a világhoz való viszonyát, vagy rá kell, hogy döbbenjen, hogy itt valami nem stimmel. Ebben az országban ezer baj van, és hogyha mindezt egy élő emberre vissza lehetne vezetni, itt valami földöntúli képességek lehetnének” - vélekedett. Az őt ért démonizálás és Orbán Viktor O1G-ellenzék általi démonizálása között nem érez rokonságot.

„Valójában azt állítani, hogy Orbán egyenlő Gyurcsánnyal, az az egyik legnagyobb hazugság a rendszernek, és valójában relativizálja Orbán autokráciáját, és hitelteleníti a nagyon tisztességes ellenzéki demokratikus törekvéseket. Aki ezt állítja, az valójában Orbán szekerét tolja. Ez a probléma” – jelentette ki. Hozzátette: az alapvitában szerinte egyetlen megbízható pont van, az pedig a DK, hiszen ők nem tévedtek el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés