Hirdetés

Hatalmas a baj: minden idők legnagyobb gyógyszerhiányában szenved az Egyesült Államok

Garai Kitti portré Garai Kitti

A gyógyszerészek figyelmeztettek: az amerikai gyógyszerhiány minden idők legmagasabb szintjét érte el. A legnagyobb gond, hogy a hiánycikkek között vannak az életmentő kemoterápiás gyógyszerek és a kórházakban tárolt sürgősségi gyógyszerek is. 

Az Amerikai Egészségügyi Rendszerek Gyógyszerészeinek Társasága (ASHP) és az Utah Gyógyszerinformációs Szolgáltatás jelentése szerint az év első negyedévében 323 aktív gyógyszerhiány volt, ami a legtöbb hiányt jelenti 2001 óta, amióta követik az adatokat - írja a New York Post.

Bár az ASHP vezérigazgatója, Paul Abramowitz figyelmeztetett, hogy minden gyógyszer ki van téve a gyógyszerhiánynak, de azt mondta, "a legaggasztóbb, hogy a generikus steril injekciós gyógyszereket is érinti hiány, beleértve a rákos kemoterápiás gyógyszereket és a kórházi sürgősségi kocsikban és az eljárási területeken tárolt sürgősségi gyógyszereket". Ide tartoznak az olyan gyógyszerek, mint az oxitocin, a Rho(D) immunglobulin, a szokásos kemoterápia gyógyszerek, a fájdalom- és nyugtatószerek, valamint az ADHD-gyógyszerek. 

A figyelemhiányos/hiperaktivitás-zavar kezelésére szolgáló terápiák "folyamatos országos hiánya szintén komoly kihívást jelent a klinikusok és a betegek számára" - tette hozzá Abramowitz. 

A rövid távú hiányt a kínálatot meghaladó kereslet okozza, de "a legsúlyosabb és legtartósabb hiányt olyan gazdasági tényezők okozzák, amelyek aláássák a gyártási kapacitásba, a gyártási minőségbe és az ellátási lánc megbízhatóságába történő beruházásokat" - áll az ASHP jelentésében. "Ezeket a gazdasági kihívásokat a generikus gyártók közötti szélsőséges árverseny okozza" - tették hozzá. 

Abramowitz továbbra is hangsúlyozta, hogy szövetségi szinten több munkát kell végezni a probléma kiváltó okainak kijavítása érdekében. "Az ASHP továbbra is rendszeresen együttműködik a politikai döntéshozókkal, miközben dolgozunk a gyógyszerhiány kezelésére irányuló új jogszabályok kidolgozásán és elfogadásán, valamint továbbra is kiállunk tagjaink nevében a működő megoldások mellett" - mondta.

Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma (HHS) múlt héten közzétett egy dokumentumot, amelyben javaslatokat tesz arra, hogyan segíthetne a Kongresszus a probléma kezelésében. "A mai dokumentummal a HHS megoldásokat kínál, és készen áll arra, hogy a Kongresszussal együttműködve biztosítsa, hogy egyetlen beteg se szembesüljön a gyógyszerhiány pusztító következményeivel, és ne kelljen nélkülöznie a szükséges gyógyszereket" - áll a közleményben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés