Hirdetés

Sokkoló részletek: saját keresztfia gyilkolta meg a legendás rappert

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Jam Master Jay állítólagos gyilkosai egy drogvita részeként ütöttek rajta a Run-DMC legendáján - közölték az amerikai ügyészek kedden az esküdtekkel a régóta várt per záróbeszédei során.

A brooklyni szövetségi bíróságon névtelenül eljáró esküdtszék eljárásának középpontjában a 2002. október 30-i események állnak, amikor a Jam Master Jay néven ismert úttörő rapper, Jason "Jay" Mizell halálos fejlövést kapott queensi stúdiójában.

A férfi 37 éves volt, háromgyermekes családapa. Az eset sokáig megoldatlan maradt, egészen addig, amíg az ügyészek 2020-ban be nem jelentették, hogy 10 vádpontban vádat emeltek a gyanúsítottak, Ronald Washington és Karl Jordan Jr. ellen az ügyben - írja az AFP.

Kapzsiság, féltékenység, pénz

Hivatkozás másolása

"Ez az ügy nem bonyolult" - mondta Artie McConnell helyettes amerikai ügyész a bíróság előtt. Beszédét mintegy három héten át tanúvallomások követték, többek között állítólagos szemtanúk, barátok és a bűnüldöző szervek részéről. "Kapzsiságról, pénzről, féltékenységről van szó" - mondta az ügyész, mielőtt mintegy két órán át ismertette az esküdteknek az események időrendjét, valamint az állítólagos szereplők és tanúk hálóját.

Az ügyészség azt állítja, hogy egy drogüzlet körüli vita részeként Jordan - a meggyilkolt zenész keresztfia - egy 40-es kaliberű golyót lőtt Mizell fejébe, miközben Washington fegyverrel tartotta vissza a többi jelenlévőt attól, hogy megakadályozza a gyilkosságot.

Két koronatanú - Lydia High és Uriel "Tony" Rincon, akit a gyilkosság éjszakáján lábon lőttek - évek óta megtagadta a bűnüldöző szervekkel való együttműködést, amit utólag mind ők, mind az ügyészek a tettesektől való félelemnek tulajdonítottak.

20 év mint enyhítő körülmény?

Hivatkozás másolása

Több mint két évtizeddel később azonban mindketten azon több tucat tanú között voltak, akik tanúskodtak Jordan és Washington ellen, akik McConnell ügyész szerint olyan gyilkosságot követtek el, amelyet ő "pimasznak" nevezett "brutalitása, arroganciája és merészsége" miatt.

A védelem igyekezett kétségbe vonni a mintegy 20 évvel később nyilatkozó tanúk emlékeit, McConnell azonban azt mondta, hogy "20 év nem tette ezt kevésbé valóságossá vagy kevésbé helytelenné" Jam Master Jay meggyilkolását.

Az ügyész szerint Mizellnek "Isten adta tehetsége" volt, emellett "jó ember volt, nagylelkű ember, kedves ember", akit a saját baráti körénak tagjai öltek meg, a saját queensi stúdiójában. "20 év hosszú idő az igazságszolgáltatásra várni" - mondta McConnell. "20 év elég hosszú idő."

A showbiznisztől a drogkereskedelem is

Hivatkozás másolása

Az ügyészek szerint Mizell azért keveredett bele a drogkereskedelembe, hogy fenntartsa életmódját és támogassa a hozzá közel állókat, amikor az együttes zenei sikerei - többek között az "It's Tricky" és a "Walk This Way" című slágerek - keztek elhalványulni.

Azt mondják, hogy a halálát megelőző években csendes közvetítő volt a drogkereskedelemben, a család és a barátok pénzügyi forrása. Így volt ez Jordan és Washington esetében is, akik az ügyészek szerint azután eszelték ki a tervüket, hogy Mizell kirúgta őket állásukból.

LL Cool J-vel és a Public Enemyvel együtt a Run-DMC volt az úttörője a new-school hiphopnak. A korszakalkotó együttes volt az első rapformáció, amely szerepelt az MTV-n.

Halála előtt Mizell a helyi tehetségek felkarolójaként nagy befolyással bírt New Yorkban, fiatal rapperekkel dolgozott, és társalapítója volt egy DJ-akadémiának. Jam Master Jay meggyilkolása a rap-közösséget megrázó emberölések sora előzte meg az 1990-es években, beleértve Tupac Shakur és a Notorious B.I.G. szupersztárok lelövését.

Jordant és Washingtont kábítószer-kereskedelemmel és lőfegyverrel elkövetett emberöléssel vádolják. Védőik szerdán tartanak záróbeszédet. Egy harmadik vádlottat, Jay Bryantet azzal vádolják, hogy beengedte Mizell gyilkosait az épületbe. Az ő ügyét egy későbbi időpontban külön tárgyalják majd.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés