Hirdetés

Brutális gyilkosság Olaszországban, fiatal lány az áldozat, hatalmas tüntetések kezdődtek

Nap Híre portré Nap Híre

Ezrek tüntettek a nők elleni erőszak és a nők diszkriminációja ellen több olasz városban szombaton, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A demonstráció apropóját a hónap elején brutálisan meggyilkolt 22 Cecchettin esete adta. 

A 22 éves egyetemista, biomérnök-hallgató diáklányt, Giulia Cecchettint a gyanú szerint a volt barátja ölte meg néhány nappal azelőtt, hogy a nő diplomát szerzett volna. Giulia november 11-én tűnt el, amikor a barátjával, Filippo Turettával együtt elmentek ruhát vásárolni a lány diplomaosztójára. A párnak ezután nyoma veszett, de néhány nappal később előkerültek a térfigyelő kamerák felvételei, amelyek a lány barátja egy parkolóban megveri a volt élettársát.  A lány holttestét szombaton találták meg Pordenonéban, egy árokban. 

A gyilkossággal vádolt férfi tíz napon át volt szökésben, a hétvégén tartóztatták le Németországban - idézte fel az Index. A portál szerint a gyilkosság mélyen megrázta az egész országot, ezért ott tízezreket mozgattak meg a nők elleni erőszakot elítélő demonstrációk.. 

A meggyilkolt lány édesapja a demonstráció napján a Padovai Egyetem diákjaihoz intézett beszédet, és felavatott egy vörösre festett padot az egyetemen a nők elleni erőszak valamennyi áldozatának emlékére. "Giuliát semmi sem hozza vissza, de szeretném, ha sok hasznos kezdeményezés születne a halála nyomán" – mondta.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az idei év eleje óta 107 nőt öltek meg Olaszországban, sokan közülük a férjük vagy élettársuk kezétől vesztették életüket.

A beszámolók szerint Milánóban és Nápolyban nagy tömegek gyűltek össze, a fővárosban, Rómában pedig soha nem látott emberáradat jelent meg. Felszólalt Sergio Mattarella, Olaszország elnöke is, aki a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából kiadott egy nyilatkozatot, miszerint „drámai hírek rázták meg az országot.” Hozzátette: egy civilizált világban a társadalom nem tűrheti a nők elleni támadások és gyilkosságok ilyen sorozatát. 

Erre a napra számos eseményt terveztek, többek között felvonulásokat, futásokat, sétákat, flashmobokat, ülősztrájkokat és még ingyenes nőgyógyászati vizsgálatokat is, hogy felhívják a figyelmet a nemi alapú erőszakra. 

Giorgia Meloni, az olasz történelem első női miniszterelnöke az X közösségi oldalon azt írta: "Szabadok vagyunk, és a szabadságunkat senki sem veheti el tőlünk, senki sem hiheti, hogy a tulajdona vagyunk. A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján azt szeretném mondani az olasz nőknek, hogy nincsenek egyedül, és ha félnek, bármikor azonnali segítséget kaphatnak."

Az emberi jogi szervezetek 1981 óta minden év november 25-én rendezvényeket tartanak, melyek a nők jogainak betartására és erősítésére figyelmeztetnek. Egyebek között olyan súlyos problémákra hívják fel a figyelmet, mint a kényszerprostitúció, a nemi erőszak és visszaélések, a szexturizmus, a női körülmetélés, a családi erőszak, a kényszerházasság vagy a női szegénység és a nők ellen elkövetett gyilkosságok.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés