Hirdetés

Megölte a feleségét, majd évtizedekig bujkált a férj, aki közben új családot alapított

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A felesége 1991-es meggyilkolásával kapcsolatban körözött férfit e hónap elején adták ki Costa Ricából, és ezzel véget vetettek több mint három évtizedes szökésének - közölték egy hétfői sajtótájékoztatón a hatóságok.

Jose Lazaro Cruzt 2022-ben tartóztatták le Costa Ricában, és e hónap elején szállították a virginiai Fairfax megyébe, hogy bíróság elé álljon a 32 éves gyilkossági ügyben - közölte a rendőrség, amit a CNN idézett.

A lap kiemelte, egyelőre nem világos, hogy Lazaro Cruznak van-e ügyvédje. A CNN megkereste a Fairfax megyei államügyészt és a Fairfax megyei kirendelt védőügyvédi irodát is, hogy tájékoztatást kérjen a jogi képviseletéről.

1991. április 30-án a Fairfax megyei rendőrök egy késelésről szóló bejelentésre reagáltak, és a 24 éves Ana Juradót holtan találták az utcán, felsőtestét ért trauma következtében - közölte Eli Cory, Fairfax megye nyomozásvezető-helyettese.

Lazaro Cruz volt Jurado akkori élettársa, akit a rendőrség azonosított feltételezett gyilkosként, de elmenekült. Lazaro Cruz először Kanadába próbált utazni, de hamisított okmányok használata miatt nem engedték át a határon - tette hozzá a nyomozásvezető-helyettes, hozzátéve, hogy a határőrök azt mondták, akkoriban észrevették a kezén lévő, "frissnek" tűnő vágást.

Miután nem tudott bejutni Kanadába, Lazaro Cruz a hatóságok elől a texasi Houstonba utazott, és a feltételezések szerint egy embercsempész segítségével hagyta el az országot, végül El Salvadorba ment.

Cory elmondta, hogy akkoriban El Salvadornak nem volt semmilyen mechanizmusa arra, hogy kiadja őt az Egyesült Államoknak. Az ország végül 2000-ben módosította alkotmányát, lehetővé téve a kiadatást.

Jurado három kisgyermek édesanyja volt. A 3 éves és 7 hónapos lányai vele éltek az Egyesült Államokban, 4 éves fia pedig El Salvadorban élt a halála idején.

Bár a hivatalos vádakat még nem közölték, Kevin Davis, Fairfax megye rendőrfőnöke szerint ez az ügy nem egy "hagyományos döglött ügy", mivel Lazaro Cruzt azonnal azonosították, csak egészen eddig "szökésben volt".

Cory szerint Lazaro Cruzt 2022. július 29-én tartóztatták le, amikor Costa Ricába akart belépni.

Lazaro Cruz az 1991-es gyilkosság óta újra megnősült és több gyermeke is lett, és Cory szerint "határozottan új életet kezdett El Salvadorban". Jelenleg a Fairfax megyei büntetés-végrehajtási intézetben várja a tárgyalást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés