Hirdetés

Egyre gyakoribbak lesznek a gyilkos hőhullámok: ezt teszi a nagy meleg a szervezetünkkel

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyre gyakoribbá válnak a hőhullámok, ahogy a világ tovább melegszik, ami a veszélyesen magas hőmérsékletek valószínűségének növekedésével jár. A hőség bárkit érinthet, de egyes veszélyeztetett csoportokat, például az időseket és a csecsemőket nagyobb mértékben fenyegeti a veszély. Íme, amit a hőség testre gyakorolt hatásairól megőrzéséről tudni kell.

Mit tesz a testünkkel a rendkívüli hőség?

Hivatkozás másolása

Ahogy a test felforrósodik, az erek megnyílnak. Ez alacsonyabb vérnyomáshoz vezet, és a szívet keményebb munkára készteti, hogy a vért mozgassa a testünkben. Ez enyhe tüneteket okozhat, például viszkető kiütéseket vagy duzzadt lábakat. Az izzadás pedig folyadék- és sóvesztéshez vezet, és a szervezetben megváltozik ezek egyensúlya. Ez a vérnyomáscsökkenéssel együtt hőkimerüléshez vezethet. A tünetek a következők: szédülés, hányinger, ájulás, izomgörcsök, fejfájás, erős izzadás, fáradság, hideg, sápadt és nyirkos bőr. 

Ami még súlyosabb, hogy a vérnyomás leesésével megnő a szívroham kockázata is - írja a BBC

Miért reagál így a testünk?

Hivatkozás másolása

A testünk arra törekszik, hogy a maghőmérsékletet 37 Celsius-fokon tartsa hóviharban és hőhullámban egyaránt. Ez az a hőmérséklet, amely normális a testünk számára. De ahogy az időjárás egyre melegebbé válik, a testnek keményebben kell dolgoznia, hogy alacsonyan tartsa a maghőmérsékletet. Így több véredény nyílik meg a bőr közelében, hogy hőt veszítsünk és izzadni kezdjünk. A bőr veszteségét pedig drámain megnöveli az izzadság elpárolgása. 

Hogyan maradhatok biztonságban a nagy melegben?

Hivatkozás másolása
  • Viseljünk megfelelő, könnyű és bő szabású ruházatot
  • Lehetőség szerint tartózkodjunk légkondicionált helyen. 
  • Korlátozzuk a szabadtéri tevékenységet, és lehetőség szerint csak akkor mozduljunk ki, ha lehűl a levegő.
  • Igyunk sok folyadékot, és a nagy melegben ne fogyasszünk túl sok alkoholt.
  • Maradjunk árnyékban, használjunk fényvédőt és viseljünk sapkát, kalapot.
  • Vigyázzunk a veszélyeztetett korcsoportokba tartozó emberekre, például az idősekre, az alapbetegségben szenvedőkre és a csecsemőkre
  • Ne hagyjunk senkit, különösen csecsemőket, gyermekeket és állatokat a bezárt autóban.

Hogyan aludjunk jól a nagy melegben?

Hivatkozás másolása

Használjunk vékony lepedőt, a zoknit tegyük a hűtőbe, mielőtt felvesszük azt, és mindig tartsuk magunkat a megszokott lefekvési rutinhoz - mondják a szakértők. 

Ők vannak a legnagyobb veszélyben

Hivatkozás másolása

Az idős emberek, vagy bizonyos hosszú távú betegségben, például szívbetegségben szenvedők kevésbé képesek megbirkózni a hőség okozta megterheléssel. A cukorbetegség hatására például a szervezet gyorsabban veszít vizet, és a betegség egyes szövődményei megváltoztathatják az ereket és az izzadás képességét. A gyermekek, és azok, akik kevesebbet tudnak mozogni szintén a veszélyeztetett csoportba tartoznak. De a demenciában szenvedők is veszélyben vannak, ugyanis előfordulhat, hogy ők nem veszik észre a hőséget, vagy nem tudnak ellene tenni semmit. 

A hőségban a hajléktalanok is nagy veszélyben vannak, ugyanis ők jobban ki vannak téve a napnak és a melegnek. 

Egyes gyógyszerek növelik a kockázatokat

Hivatkozás másolása

Egyes gyógyszerek sajnos tovább növelik a kockázatokat, azonban fontos, hogy továbbra is a szokásos módon szedjük az orvosságokat. Emellett több erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy hidratáltak maradjunk. Ilyen gyógyszerek például a vízhajtók, amelyek növelik a szervezet álttal kiürített víz mennyiségét. A vérnyomáscsökkentők is növelik a kockázatokat, ugyanis a hő hatására kombinálódhatnak a kitáguló erekkel és veszélyes vérnyomásesést okozhatnak. 

Az epilepszia és a Parkinson-kór egyes gyógyszerei gátolhatják az izzadást, és megnehezítik a szervezet hűtését. És más gyógyszerek, mint például a lítium vagy a sztatinok, túlzott folyadékvesztés esetén koncentráltabbá és problémásabbá válhatnak a vérben.

A hőség gyilkol

Hivatkozás másolása

A CDC szerint az Egyesült Államokban évente több mint 700 ember öl meg a szélsőséges hőség. Az áldozatok többsége szívrohamban vagy agyvérzésben hal meg, amelyet a testhőmérséklet stabilan tartásának megterhelése okoz.

A magasabb halálozási arány akkor kezd emelkedni, amikor a hőmérő meghaladja a 25-26 Celsius fokot. Azonban a bizonyítékok arra utalnak, hogy a halálesetek inkább tavasszal vagy kora nyáron bekövetkező magasabb hőmérsékletek miatt történnek, nem pedig a "nyár csúcsán". Ennek oka lehet, hogy ahogy halad előre a nyár, elkezdjük megváltoztatni mindennapi viselkedésünket, és jobban hozzászokunk a hőség kezeléséhez.

A naphire.hu azt is megírta, hogy az előrejelzések szerint extrém időjárásra számíthatunk a nyáron Magyarországon is. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy júniusban, júliusban, augusztusban megint átlag feletti hőmérséklettel kell számolnunk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés