Hirdetés

Vége az iskolai hiányzásoknak! Itt az új csodaszer a megfázás kezelésére

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyik pillanatról a másikra köszöntött ránk az ősz, és ebben az időszakban bárki könnyen megfázhat. És mivel elkezdődött az iskola és az óvoda, így a gyerekek egymást is megfertőzhetik könnyedén, aminek aztán hiányzás a vége. Most azonban felfedeztek egy olyan rendkívül olcsó és egyszerű módszert, amellyel le lehet rövidíteni a gyerekek betegségét.

Brit kutatók szerint a hipertóniás sóoldatos orrcseppek két nappal lerövidíthetik a gyermekek megfázását, és csökkenthetik annak kockázatát is, hogy a családtagok megbetegedjenek - írja a New York Post. 

"A gyermekeknek évente akár 10-12 felső légúti fertőzésük is lehet, amit mi csak megfázásként emlegetünk, és ez nagy hatással van rájuk és a családtagokra is. Léteznek a tünetek javítására szolgáló gyógyszerek, például a paracetamol és az ibuprofen, de nem léteznek olyan kezelések, amelyek gyorsítanák a megfázás lefolyását" - magyarázta Steve Cunningham, az Edinburgh-i Egyetem professzora. 

A tanulmány során a kutatók megtanították a szülőket, hogyan készítsenek és alkalmazzanak sós vizes orrcseppeket a gyermekeik számára. Minden gyermeknek három cseppet adtak naponta legalább négyszer, egészen addig, amíg a 150 tanulmányban résztvevő kisgyermek jobban nem lett. A másik 151 résztvevő gyermek pedig a szokásos megfázásos kezelést kapta.

"Azt figyeltük meg, hogy a sós vizes orrcseppet használó gyermekeknél átlagosan hat napig tartottak a megfázás tünetei, míg a szokásos megfázásos kezelést kapók esetében nyolc napig” - mondta Cunningham, hozzátéve, hogy azoknál, akiknél a sós vizes módszert alkalmazták, kevesebb gyógyszerre volt szükségük a betegség ideje alatt. 

Az orrcseppeket alkalmazó háztartások mindössze 46%-a számolt be arról, hogy a családtagok elkapták a gyermek megfázását, szemben a másik csoport 61%-ával.

A szülők 82 százaléka arról számolt be, hogy az orrcseppnek köszönhetően a gyermekeik gyorsan jobban lettek, 81 százalékuk pedig kijelentette, hogy a jövőben is használná a sós vizes orrcseppet. 

A kutatást hamarosan bemutatják az Európai Légzőszervi Társaság kongresszusán Bécsben, Ausztriában. A tanulmány vezetője, Sandeep Ramalingam virológus tanácsadó megjegyezte, hogy Dél-Ázsiában az emberek gyakran használnak sós vizes oldatokat a megfázás kezelésére. Cunningham szerint a légutakat bélelő sejtek a sós cseppekből származó kloridot hipoklórsav termelésére használják fel a vírusok elleni védekezéshez.

"Azáltal, hogy extra kloridot adunk ezeknek a sejteknek, azok több hipoklórsavat termelnek, ami segít elnyomni a vírus szaporodását, így csökkenti a vírusfertőzés időtartamát, és ezzel együtt a tünetek hosszát” - tette hozzá a professzor.

Alexander Möeller, az ERS gyermekgyógyászati csoportjának vezetője elmondta, hogy ez a kutatás az első a maga nemében, amely a sós orrcseppek hatását vizsgálja a gyermekek megfázására. "Ez a rendkívül olcsó és egyszerű beavatkozás globálisan alkalmazható lehet, és a szülők számára egy biztonságos és hatékony módszert nyújt a megfázás hatásainak csökkentésére a gyermekeik és a családjuk körében. Ez pedig jelentős mértékben csökkentené az egészségügyi és a gazdasági terheket is" - mondta Möeller. 

A tanulmány szerzői azt is észrevették, hogy azok a gyerekek, akik orrcseppet kaptak, kevésbé ziháltak a megfázás alatt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés