Hirdetés

Gyárfás: irracionális, hogy közöm volt a Fenyő-gyilkossághoz

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Irracionális azt hinni, hogy köze volt a Fenyő gyilkossághoz - erről Gyárfás Tamás beszélt az ATV Startban.

Gyárfás Tamás
Gyárfás Tamás

Oda kellett volna mennem mindenkihez és magyaráznom? - kérdezett vissza Gyárfás Tamás Rónai Egonnak azon felvetésére, hogyhogy nem tudta a elmúlt 25 évben eloszlatnia maga körül azokat a pletykákat, amik az első perctől felröppentek. Az ATV Start adásában Gyárfás Tamás azt is elmondta, hogy élte az életét, próbált nem törődni a szóbeszéddel.

Gyárfás felidézte, hogy Fenyő János meg akarta szerezni a Napkelte című műsort, “ez mindenkinek ismert volt”, és sikerült is neki másfél évre a szerkesztési jogát megkapnia. 1996. október 11-én, amikor Peták István volt az MTV elnöke kapta vissza ezeket a jogokat Gyárfás. A most elítélt volt producer azt mondta: akkoriban sok mindent mondtak róla, fáradt, meggyötört, de azt, hogy h.lye, nem. 16 hónappal azután, hogy visszakapta a műsorát, akkor fordulna bárkihez, alvilági taghoz segítségért? Irracionálisnak tartja ezt, amivel ráadásul zsarolhatóvá is vált volna.

Egy mostani nyilatkozatból az derül ki, hogy a gyilkosság előtt már hónapokkal eljutott a rendőrséghez, hogy Gyárfás meg akarja öletni Fenyőt, d mint mondta Gyárfás, nem akarja minősíteni a hatóságokat, ha tudták, hogy mi készül, akkor valószínűleg tettek is ellene. 

Korábban "visszahúzódott" a nyilatkozatok elől, úgy érezte, a tárgyalóteremben, és nem a tévékamerák előtt kell megvédenie a becsületét. De hétfőn olyan kérdéseket tett egy újságíró, amit pontosítani szeretne, ezért jelentkezett az ATV-nél a beszélgetésre.

Szétb*sszuk?” – kérdezte Portik Tamás, mire Gyárfás Tamás széttárta a kezét. A Fővárosi Törvényszéken a bíró, Póta Péter az ítélet indoklásában elmondta, hogy a kezét széttáró Gyárfás ezzel beleegyezését adta Fenyő János meggyilkolására” - idézte az adásban Gyárfás a hvg.hu újságírójának a szavait a tudósításból. “Emiatt lettem én bűnsegéd az ítélet szerint” - tette hozzá. Gyárfás lejátszott egy hangfelvételt is ehhez kapcsolódva.

2004. április 20-án is beszélgettek egyszer Portikkal, ekkor Portik felelevenítette, hogy 1996-ban Kaposváron meggyanúsították Gyárfást ÁFA-csalással, amiről később kiderült, hogy megalapozatlan. De elment hozzá Portik azzal, hogy tud neki segíteni, ugyanis vannak rendőr ismerősei. “Én ezt nem gátoltam meg, nézzen körül, ha ez bűn, akkor vállalom” - fogalmazott Portik. Aki állítólag később már azt mondta, hogy mégsem tud segíteni, mert nincs ismerőse Kaposváron, és kézzel mutatta (az ujjai dörzsölésével - a szerk.), hogy pénzzel viszont mindent el lehet intézni. Gyárfás viszont nem fizetett. Hozzátette, hogy egy másféle környezetben, más idősávban, más témakörben ismerte be, hogy széttárta a karját, tehát ezzel az üggyel kapcsolatban, nem pedig Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatban.

Portikkal egyetlen pénzügyi kapcsolata volt, mint mondta, 2004. augusztus 11-én ingatlant cseréltek. Portik ekkor Kovács Lajoshoz, a döglött ügyek ügyosztályának a vezetőjéhez elment, és elmondta, hogy ebből a közös ügyletből szerinte Gyárfás 200 millió forinttal jobban járt. Gyárfás erről ezt mondta az adásban: 

Aki tud olyat, hogy megbíz valakit, hogy tegyen neki szívességet, öljön meg vagy ölessen meg bárkit, és utána az fizet nekem kétszáz milliót, akkor sok ember ettől meggazdagodna.

Tasnádi Péter szerepéről is beszélgetett Rónai Egon is Gyárfás Tamás. Tasnádi azt állította, hogy Gyárfás pénzt adott neki, hogy ölje meg Fenyő Jánost. Tasnádi Pétert én nem minősítem, tudom, hogy mi történt, híresztelte a környezetében, hogy tőlem ezt a pénzt kapta, majd a környezete, az egykor volt barátai ellene fordultak és a rendőrségen is elmondták, amit kizárólag tőle hallottak - kezdte Gyárfás. Ezután volt egy szembesítés, ahol Tasnádi azt mondta, hogy “le akarta húzni” Gyárfást. Gyárfásnak hihetetlen, hogy egy nagy tekintélyű, bűnügyben ismert személyiség kiadja a megbízóját, ezzel szétzúzza a nimbuszát. “Még a bűnözők között is van egy etika”, és kaotikusnak nevezte ezt a mellékszálat.

Elmondta azt is, hogy egyetlen tanú sem mondta ki, hogy Gyárfás gyilkolni akart. Szerinte másodfokon ki fog derülni az igazság, ahol szerinte biztosan felmentik őt. 

Nem tudok mást elképzelni, semmiért nem lehet valakit elítélni

- tette hozzá.

 A Fővárosi Törvényszék hét év fegyházra ítélte Gyárfás Tamás producert, a Magyar Úszó Szövetség korábbi elnökét, az alvilági körökben mozgó Portik Tamás életfogytiglant kapott. Gyárfás Tamást bűnsegédként, Portik Tamást felbujtóként elkövetett emberölésben találták bűnösnek Fenyő János meggyilkolásában. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés