Hirdetés

A grúz miniszterelnök szerint a magyar uniós biztos megfenyegette, hogy lelövik, mint Ficót

Nap Híre portré Nap Híre

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos csütörtökön közleményben reagált.

Ahogy a Naphire.hu is beszámolt róla, a múlt héten merényletet kíséreltek meg elkövetni Robert Fico ellen. A szlovák miniszterelnök sérülései rendkívül súlyosnak tűnhettek, mert Pozsony helyett a közeli Besztercebányára szállították, majd több mint három órán keresztül műtötték. Fico állapotát azóta sikerült stabilizálni, de még kórházban marad. 

Irakli Kobahidze georgiai (grúz) kormányfő csütörtökön közölte, hogy a „külföldi ügynökökről” szóló törvényről folytatott beszélgetés során egy uniós biztos a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg - írja a 24.hu

Várhelyi Olivér az MTI által szemlézett közleményében azt írta, szomszédságért és bővítésért felelős biztosként Georgia (Grúzia) jelenlegi politikai helyzetét tekintve jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától. A törvény elfogadása ugyanis alááshatja Georgia uniós útját. 

Kiemelte: a georgiai társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében a telefonbeszélgetés során úgy érezte, fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával, mely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin.

"Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is"

– fogalmazott.

Várhelyi Olivér sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy telefonhívása egy részét „nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből”, hanem olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás „eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti”.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés