Hirdetés

Óriási botrány a gödi Samsung-gyárban, vagy hazudik a kormányhivatal, vagy illegálisan működik az üzem nagy része

Nap Híre portré Nap Híre

Nem nagyon stimmel jogilag, amit a kormányhivatal közölt a gödi Samsung környezethasználati engedélyének felfüggesztéséről. De még ha stimmelne is, ez azt jelentené, hogy 72 gyártósorból 71-et le kellene állítania.

Látszólag pontot tett a Samsung működésével kapcsolatos jogi kérdésekre a Pest Vármegyei Kormányhivatal szerda esti sajtóközleménye. Abban azt írták: „A bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. Így elsődlegesen az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 megawattóra névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni.”

A Samsung a környezethasználati engedélye szerint a normál működésében két ponton van a határérték felett, egyrészt a hőtermelésben, másrészt az oldószerek felhasználásában. A Samsung engedélye szerint nekik 115 megawattóra a teljes hőtermelési kapacitásuk, a kormányhivatal értelmezése szerint ennek most csak a 43 százalékát használhatják.

A másik határértékről a kormányhivatal sajtóközleménye nem szól. Ez az oldószer-felhasználás, amelyből a jogszabály a környezethasználati engedély nélkül óránként legfeljebb 150 kilót vagy éves szinten 200 tonnát enged meg. Itt a kettő közül a szigorúbb értéket kell venni, ami az évi 200 tonnás felhasználás, ez havonta 16,67 tonna oldószer felhasználását jelenti.

2022-ben ez 14 477 tonna volt. Azóta a termelés bővülése miatt feltehetőleg sokkal több. Ha a 14 477 tonnából indulunk ki, és feltételezzük, hogy ezt kell levinni 200 tonnára, akkor azt kapjuk, hogy a gyártást a kapacitás 1,38 százalékára kell csökkenteni. Vagyis képletesen minden 72 gyártósorból 1 működhet. A Telex szerint ez nem történt meg. 

A portál szerint ebből az következik, hogy a kormányhivatal nem mond igazat, amikor azt mondják, hogy a bírósági végzés betartását folyamatosan figyelemmel kísérik.

A kormányhivatal a sajtóközleményében azt írta: „A bíróság döntésének betartása kötelező a vállalkozásra nézve, a kormányhivatal ezt folyamatosan figyelemmel kíséri. Szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége.” Vagyis szerintük a gyár adott határértéket meg nem haladó működésébe nem tudnak beleszólni.

Kiss Csaba, a környezetvédelmi joggal foglalkozó EMLA Egyesület igazgatója szerint ez sem teljesen igaz. Azoknak a gyáraknak, amelyeknek nincs szükségük egységes környezethasználati engedélyre, szükségük van egy olyan kormányhivatali dokumentumra, amely igazolja, hogy nincs jelentős hatásuk a környezetre. Szintén szükségük van egy telephelyengedélyre, amelyet a jegyző állít ki – a Samsungnak azonban ez utóbbi nincs meg. Egy telephelyengedély nélkül működő gyárat pedig a helyi jegyzőnek kellene bezáratnia, de a Samsunggal ez sem történt meg.

Kiss Csaba szerint ezzel együtt a gyár engedély nélküli működése rövid időn belül véget fog érni, mert a másodfokon eljáró bíróság várhatóan megváltoztatja az első fokon eljáró bíróság végzését. Ha ez megtörténik, akkor a Samsungnak ismét érvénybe lép a környezethasználati engedélye, és ismét annak megfelelően folytathatják a hőtermelést és a gyártást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés