Hirdetés

Rendkívüli: valami nagyon nincs rendben a gödi akkumulátorgyár körül, megkongatták a vészharangot

Nap Híre portré Nap Híre

Durva, magzatkárosító oldószer került a városi kommunális szennyvízcsatornába.

Akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer került a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába – állítja a Greenpeace. A környezetvédő szervezet még februárban derítette ki, hogy reprodukciót károsító anyaggal szennyezett kommunális víz ömlött ki a gödi földekre a Samsung-gyár mellett, a „Bócsai körforgalomnál”.

A vízből vett minták vizsgálatából kiderült, hogy a folyadékban jelentős, 200 mikrogramm per liter mennyiségű NMP-oldószer van jelen. A Greenpeace az eset kapcsán adatigényléssel fordult a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-hez, amely az alábbi információt küldte válaszul:

2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. 

A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, „Bócsai körforgalomnál”, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.

A Greenpeace azt követeli, hogy a hatóság vizsgálja ki ezt az esetet, legyen jogi következménye a szennyezésnek, illetve indítsanak vizsgálatot, hogy továbbra is fennáll-e ez a szennyezés - írja a 24.hu

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés