Hirdetés

Képes elárulni az arcunk, hogy mennyi pénzünk van?

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Glasgow-i Egyetem új tanulmányában arról kérdezték a résztvevőket, hogy mitől néz ki valaki gazdagnak vagy épp szegénynek.

A nyugati kultúrákból származó fehér résztvevőkkel végzett vizsgálat azt állapította meg, hogy milyen arcvonások kapcsolódnak a magyar vagy alacsony társadalmi helyzethez - pusztán az emberek megítélése szerint. 

A közzétett eredmények szerint a keskenyebb arcú, mosolygósabb szájú, felhúzott szemöldökű, egymáshoz közel álló szemű és melegebb árnyalatú arcbőrű emberek gazdagabbak. A résztvevők ezeket az arcvonásokat a megbízhatósággal, hozzáértéssel és kedvességgel társították.

Eközben a szélesebb, rövidebb és laposabb arcú, valamint a lefelé fordított szájú és hűvösebb árnyalatú arcbőrű embereket alacsonyabb osztályhoz tartozónak, kevésbé megbízhatónak és inkompetensnek tekintették. 

Bár a tanulmány nem említi, de a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg és az Amazon vezérigazgatója, Jess Bezos is rendelkeznek a tanulmányban említett jellemzők némelyikével. Zuckerbergnek keskeny arca van, Bezosnak pedig meleg, vöröses arcbőre.

A tanulmány szerzői ugyanakkor megjegyezték, hogy a külsőségek megítélése káros következményekkel járhat. Az egyik szerző, Dr. R. Thora Bjornsdottir azt mondta, hogy jelentős következményei lehetnek, ha az arc alapján hozunk előítéleteket, ugyanis ez hátrányos helyzetbe hozhatja azokat, akikek alacsonyabb társadalmi osztályba tartozónak ítélünk meg. Mint mondta, az eredmények rávilágítanak arra, hogy a sztereotípiák következetesen befolyásolják azt, ahogy másokat érzékelünk, és gyakran torzítják is az észleléseinket. 

Rachael E. Jack professzor pedig úgy fogalmazott, reméli, hogy a tanulmány rámutathat az emberek elfogultságára, hogy megakadályozza ezek előfordulását a jövőben. 

A New York Post felidézte, hogy a Torontói Egyetem egy 2017-es tanulmánya megállapította, hogy az emberek arca elárulhatja, hogy gazdagok vagy szegények. Ebben a tanulmányban valós emberek gazdagságát kellett megtippelni fényképek alapján, a résztvevők pedig 53%-os pontossággal tippeltek. "Idővel az arcod állandóan tükrözi és felfedi tapasztalataidat" - mondta Nicholas Rule, a tanulmány társszerzője. "Még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy valamit nem fejezünk ki, ezeknek az érzelmeknek az emlékei továbbra is ott vannak."

A naphire.hu korábban arról is, hogy kik most a leggazdagabb emberek a földön. Talán azzal nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, Elon Musk ismét elfoglalta a helyét a trónon. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés