Hirdetés

Veszélybe kerülhet ez a csodálatos paradicsom, egy nő harcol a Fülöp-szigetek utolsó esőerdeinek megmentéséért

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Palawan, a Fülöp-szigeteken található szigetcsoport lélegzetelállítóan gyönyörű. Földalatti folyók, türkizkék partok és buja hegycsúcsok otthona, amely kiérdemelte az ország "utolsó ökológiai határának" nevet.

A paradicsomi szigetcsoport nem maradt észrevétlen. Palawan teljes területét, amely több mint 1700 szigetet foglal magában, az UNESCO bioszféra-rezervátumnak nyilvánította, és két világörökségi helyszínnek is otthont ad, a Puerto-Princesa Földalatti Folyó Nemzeti Parknak és a Tubbataha-zátonyoknak.

Ennek ellenére a bányászat, az illegális vadkereskedelem, az éghajlatváltozás és az erdőirtás továbbra is veszélyt jelent. A Global Forest Watch szerint 2001 és 2023 között Palawanon csökkent a legnagyobb mértékben a fákkal borított terület az országban - írja a CNN.

A természetvédő Karina May Reyes, akit röviden csak KM-nek hívnak, a szigetcsoport védelmét tűzte ki célul, egy kis csapatnyi emberrel együtt, akik a Fenntarthatósági Központ PH (CS) nonprofit szervezetet alkotják.

"Palawan szuper különleges, mert a hegygerinctől a zátonyig érintetlen tájakkal rendelkezik - az ősfákkal borított hegyektől egészen a korallzátonyokig, amelyek még mindig hihetetlen biodiverzitással rendelkeznek, akár rájákra, akár bálnacápákra, akár tigriscápákra vagy teknősökre vadászunk" - mondta a CNN-nek.

Elmagyarázza, hogy az esőerdők egykor a Fülöp-szigetek 90%-át borították, de mára kevesebb mint 3% maradt érintetlen az erdőkből - ezek többsége Palawanon található. "Küldetésünk, hogy nemzeti parkok létrehozásával megőrizzük a Fülöp-szigetek utolsó megmaradt 3%-nyi érintetlen esőerdőjét" - mondja.

Érintetlen csúcsok

Hivatkozás másolása

A csapat első projektje 2014-ben kezdődött, és a tartomány egyik misztikus hegyét vette célba. A legmagasabb csúcsán található obeliszk alakú természetes kő után Kleopátra-tűnek elnevezett területen fekszik a Fülöp-szigetek egyik legrégebbi és legváltozatosabb erdeje, amely biztonságos menedéket nyújt a sziget veszélyeztetett és endemikus fajainak, például a palawani szarvassügérnek, a medvemacskának és a pangolinnak.

Ez az őslakos batak törzs ősi területe is, akik a környező erdők természeti erőforrásaira támaszkodnak megélhetésükhöz.

"Ha nem lennének még mindig itt a földön őslakos batakok, akkor nem lennének olyan erdeink, mint ezek. Az ő gondoskodásuknak köszönhetjük, hogy még mindig hozzáférhetünk ezekhez az erdőkhöz, és nem pusztultak el” - emelte ki Reyes.

A CS szorosan együttműködve a batak néppel adatokat gyűjtött a területről, és gondosan összegyűjtötte az érveket, hogy miért kell azt megvédeni. 2017-ben a kemény munka meghozta gyümölcsét, és a Kleopátra-tű teljes területét - több mint 41 000 hektárt - kritikus élőhellyé nyilvánították. A kijelölés magában foglalja az ásványkincsek kitermelésének, a fakitermelésnek, a kőfejtésnek és a vadkereskedelemnek a tilalmát.

Most a figyelmük a Sultan csúcs felé fordult, a Palawan sziget déli felén található hegyre, amely nem áll hivatalos védelem alatt. A terület nikkelben gazdag, ami a tiszta energiát hasznosító technológiák, például az elektromos járművek, a szélturbinák és a napelemek alapvető összetevője.

"A terület, amelyet megpróbálunk megvédeni, körülbelül 8000 hektáros érintetlen esőerdő, valamint ez a hihetetlen vízgyűjtő rendszer, és teljesen tanulmányozatlan" - fogalmazott Reyes.

A CS csapata szeretné dokumentálni a régió növény- és állatvilágát, hogy ezzel is segítsen a védelem indoklásában, és ehhez mozgósított egy hálózatot a polgári tudósokból, hogy készítsenek fotókat a növényekről és állatokról, amelyeket aztán az iNaturalist nevű platformon, egy nyílt forráskódú, fajok azonosítására szolgáló eszközön keresztül tölthetnek fel egy adatbázisba.

"Építünk egy adatbázist a terület biológiai sokféleségéről" - hangsúlyozza Aubrey Jayne Padilla, a CS kutatási programjának koordinátora. "A helyi közösséget (is) bevonjuk az adatok összeállításába... Mindent, amit az ösvényen látunk, felveszünk és dokumentálunk".

Reyes reméli, hogy három éven belül sikerül védetté nyilvánítaniuk a területet. De még a közösségi hozzájárulás megszerzése és a tudományos adatok sokaságának összegyűjtése után is maradnak kihívások.

"A nap végén, ha nincsenek politikusok és döntéshozók a fedélzeten, akkor nincs, aki aláírja a törvényt" - mondja.

Reyes úgy látja, hogy szerepének része a terület szélesebb körű értékének kommunikálása. "Ezeknek a területeknek a védelme nagyon fontos, nemcsak a biológiai sokféleség, hanem a sebezhető közösségek éghajlatváltozással szembeni védelme szempontjából is".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés