Hirdetés

Majd' 300 éves város romjai bukkantak elő a víz alól a Fülöp-szigeteken

Garai Kitti portré Garai Kitti

A száraz és forró időjárás miatt teljesen kiszáradt egy víztározó a Fülöp-szigeteken, ennek következményeként pedig újra felszínre kerültek egy majdnem 300 éves város romjai.

Pantabangan városát az 1970-es években merítették el egy víztározó építése céljából, de ritka alkalmakkor - amikor az időjárás száraz és forró - fel-fel bukkan a víz alól. 

Most azt ország csaknem felét aszály sújtja, a hőmérséklet pedig helyenként az 50 Celsius-fokot is eléri. Marlon Paladin, az állami ügynökség - amely kezeli az ország gátjait - mérnöke elmondta, ilyen hosszú ideig még nem volt a víz felszínén a romos város azóta, hogy a gátat felépítették - írja a BBC. Hozzátette, a romok márciusban kezdtek újra felszínre törni, mivel a területre szinte egyáltalán nem esett eső. A romok újbóli felbukkanása pedig turistákat vonzott a városba.

A Fülöp-szigeteken a rendkívüli hőség milliók mindennapi életét nehezíti és zavarja meg, az iskolák zárva tartanak, az irodai dolgozóknak pedig azt tanácsolták, hogy dolgozzanak otthonról. Benison Estareja, a Pagasa állami meteorológusa elmondta a BBC News-nek, hogy a következő napokban még kicsit melegebb is lehet.

„A hőség, amelyet most tapasztalunk, az elkövetkező napokban folyamatosan fokozódhat” - mondta Estareja. 

A Fülöp-szigetek éppen a meleg és száraz évszak közepén van, amelyet súlyosbít az El Niño, vagy a Csendes-óceán felszínének szokatlan melegedése. A szigetország teljes keleti partja a Csendes-óceánra néz. A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legveszélyeztetettebb országa az éghajlatváltozás hatásai miatt. A csapadékos évszak szörnyű viharokat hozhat, mint például a 2013-as Haiyan szupertájfunt, amely a történelem egyik legerősebbje volt.

"Ez látszik abból, hogy a tározó vízszintje csökkenni fog, ideértve a Pantabangan-t és más területeket" - magyarázta Estareja.

Egyébként nemcsak a Fülöp-szigeteken, hanem Bangladesben is elrendelték az iskolák bezárását a nagy meleg miatt, ez 33 millió diákot érintett. Thaiföldön pedig idén január és április 17. között 30 ember halt meg hőguta miatt. A határ túloldalán, Mianmarban a hőmérséklet 45 Celsius-fok fölé emelkedett.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés