Hirdetés

Ez maga a paradicsom: ez a méregdrága magánsziget lett a fenntartható turizmus jelképe

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A tanzániai partoknál fekvő Thanda-sziget egy homokfolt, ahol csak egy maroknyi vendégnek jut hely a sok ezer lakos mellett.

Fotó: Thanda Island

A luxusbirtokot teljes egészében ki kell bérelni, ahol az árak 33 000 dollárnál kezdődnek éjszakánként, és ezt a trópusi rejtekhelyet az anyatermészet legfenségesebb teremtményeivel kell megosztani, köztük a tenger legnagyobb halával, a bálnacápával.

A Tanzánia legnagyobb városától, Dar es Salaamtól 30 perces helikopteres útra található Thanda egy magán tengeri rezervátum közepén fekszik, ahol szigorú természetvédelmi és helyreállítási program folyik, amely máris meghozta gyümölcsét a látogatók és a környező szigeti közösségek számára - írja a CNN.

A svéd vállalkozók, Dan és Christin Olofsson ötlete alapján 2016 óta működik a Thanda Island Hotel.

"A végső menedéket akarták megteremteni" - mondta Antigone Meda általános igazgató, aki hozzátette, hogy a többgenerációs családok és baráti társaságok a sziget tipikus vendégei, akik többnyire öt-nyolc éjszakát töltenek itt.

A szigeten egy villa és két szabadtéri tengerparti faház található. "A villát erőteljesen inspirálta a Kennedy család tengerparti otthona" - emelte ki Meda, utalva a Cape Codban lévő, JFK családjának tulajdonában lévő birtokra. "Tengerparti romantikát, nosztalgiát szül, (egy kis kelet-afrikai beütéssel)."

Thanda arra törekszik, hogy a lehető legönellátóbb legyen: a helyszínen tengervíz-sótalanító üzemmel, esővízgyűjtéssel, emellett Tanzánia legnagyobb, hálózaton kívüli napenergia-farmjával. A szerves hulladékból komposztot készítenek.

De a szálloda fenntarthatósága csak egy része a környezettudatos utazók számára. A sziget a Mafia Island Marine Park, pontosabban a Shungimbili Island Marine Reserve területén fekszik, amelyet a vendégek tartózkodásuk alatt kizárólagosan használhatnak.

A sziget fehér homokos strandjain túl a tevékenységek között szerepel a jet-ski, a jetboard, a kajakozás, a vitorlázás, a szél- és a kite-szörfözés, de búvárkodás a legkedveltebb sport. A bálnacápák, púpos bálnák és fekete csúcsú zátonycápák egy rövid hajóútra vannak a parttól.

Ezeket a fajokat a sziget természetvédelmi programja ápolja, amely 2017-ben egy tengerbiológus felvételével kezdődött, elindítva egy csapatot, amely azóta jelentősen kibővült, beleértve a Tanzániai Tengeri Parkok és Rezervátumok Egységével való partnerséget.

A sziget maga védett teknősfészkelő terület (öt faj él a területen, 2017-től zöld teknősök kelnek ki), de a munka nagy része a tengeren zajlik.

Hassan Jumbe a búvármester Thandán, és a korall helyreállítási projekten dolgozik. A szigettől 10 perces hajóútra található a Jumbe által gondozott korallnevelő, ahol a talált koralldarabokat kisebb darabokra vágják, és az úszó pontonokról lelógó kötelekhez ragasztják, majd hagyják, hogy növekedjenek. Egy másik technika során a kisebb korallokat a tengerfenékhez illesztik, hogy teret adjanak nekik a növekedéshez.

Jumbe 2022-ben kezdte a munkát, és elárulta, hogy a sziget közvetlen vizein "nem volt olyan sok hal". "Már most nagy a különbség" - teszi hozzá. "Nagyon egészséges zátonyunk van, és sok hal is van körülöttünk. Szóval a helyiek nagyon büszkék erre".

"Az óceán az életünk"

Hivatkozás másolása

A búvármester elmagyarázta azt is, hogy a közeli lakosság 90 százaléka - amely elsősorban a 16 tengeri mérföldre lévő Mafia-szigeten él -, a halászatból él. Míg a magánrezervátum tilos, Jumbe szerint a zátonyok biztonságos szaporodási helyet biztosítanak, a populációk pedig a zátonyon túl szélesebb területre terjednek ki, ahol fenntarthatóbb módon lehet halászni.

"Az óceán az életünk" - teszi hozzá Jumbe. "Sokan nem tudták, hogy a korallok milyen fontosak". Meda szerint a projekt célja, hogy a következő öt évben egy hektárnyi zátonyt fedjen le és állítson helyre.

"Emlékszem, amikor először jöttem ide, láttam egy-két fekete csúcsú zátonycápát. Most már virágzó populációnk van belőlük. Ha beugrasz a vízbe, szinte körülvesznek" - mondta, hozzátéve, hogy százhúsz egyedi bálnacápát regisztráltak a vizekben.

A turizmus előnyei számos, a Mafia-sziget közösségét érintő projekthez kapcsolódik. A Thanda-sziget alkalmazottainak többsége a szomszédos szigetről származik, és a Thanda egy sor ottani vállalkozót és kisvállalkozást támogat. Jumbe szerint a Mafia-szigeten élő emberek képzést kaptak nyíltvízi búvárkodásra és a korallok helyreállítására.

"Néhány vendég odáig elmegy, hogy segít nekünk néhány projektünkben a Mafia-szigeten, amelyet mi vezetünk" - fogalmazott. "Felelősséget éreznek. Boldoggá teszi őket, hogy a luxusutazás valóban pozitív hatást gyakorolhat".

Cherae Robinson, a Tastemakers Africa luxusutazásszervező alapítója és vezérigazgatója szerint Tanzánia "igazán dinamikus" tengerparti régiója szerepel a radarján.

"(A) fenntartható turizmus holisztikus megközelítése most kezd igazán lábra kapni a kontinensen, mivel a kontinens turizmusának nagy része a környezettel van összefüggésben. Így a fenntarthatóság néhány helyen valóban az élvonalban van" - magyarázta.

A World Travel Awards az elmúlt nyolc évben a Thanda-szigetet a "világ vezető exkluzív magánszigetének" nevezte. Ahogyan az érintetlen partjainál lévő korallok, úgy a sziget hírneve is egyre csak nő és nő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés