Hirdetés

Fővárosi Nagycirkusz: Vitézynek nem jött be az újraszámlálás, minél tovább számolnak, Karácsony annál jobban vezet

 portré

Karácsony Gergely kismértékben növelte előnyét a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának második napja után.

Mi is írtunk arról, hogy Vitézy Dávid megtámadta a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot.

A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, mondván, a folyamat több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. Vitézy pedig az NVB-nek azt döntését támadta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról. Közben a BKK egyik felügyelőbizottsági tagja börtönbe került, szóval zajlik az élet Budapesten, Karácsony is Vitézy (valamint Magyar Péter) fejéből tetoválás lett - nem győzzük hangsúlyozni a nyári meleg és a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeit.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja azt mondta a 444.hu-nak, hogy 16 kerület adatainak összesítése után Karácsony 200-250 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben– írja az InfoStart.

Szerdán a legnagyobb változást a XIII. kerület 15-ös számú szavazóköre hozta. Az újraszámlálás után Karácsony így 134 szavazat előnyt szerzett a XIII. kerületben.

Csepelen fordított volt a helyzet, ott Vitézy körülbelül 20 szavazat előnyt szerzett Karácsonnyal szemben, miután több rá leadott szavazatot tévesen a főpolgármesterhez számoltak.

Zuglóban 30 olyan Karácsony-szavazatot találtak, amit korábban nem számoltak meg. Itt június 9-én azt jegyezték fel a szavazatszámlálók, hogy 31 szavazat hiányzik az egyik urnából, de most arra jutottak, hogy valójában csak 1 ilyen volt.

A többi kerületben is voltak apró változások, ám azok nagyjából kiegyenlítették egymást.

Vitézy szerda délután telefonon a 444-nek azt mondta, a kialakult helyzet jól mutatja, hogy szükség lenne az automatikus újraszámlálásra, ha a különbség 1 százalék alatti. Most 1200 szavazatot minősítettek át, ami jelentősnek mondható.

Hivatalos végeredmény péntekre várható.

Az atv.hu viszont azt írja egy alkotmányjogász megkérdezése után, hogy "tekintve, hogy ez egy érvényes határozat lesz, ez megtámadható lesz." Szentpéteri Nagy Richárd szerint mivel a döntést a Nemzeti Választási Bizottság hozza, az eredmény ellen újabb jogorvoslatot a Kúriától lehet kérni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés