Hirdetés

Fortélyos félelem: holnaptól háborús vészhelyzet van

 portré

Orbán Viktor miniszterelnök az Ukrajnában zajló háború miatt vészhelyzetet hirdetett ki ma éjféltől.

Erről az új kormány eskütétele után számolt be a kormányfő a Facebook csatornáján megjelent videójában. A mai napon az országgyűlés döntött az alaptörvény tizedik módosításáról is, ami lehetővé tette a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén vészhelyzet kihirdetését.

Orbán Viktor a videóban elmondta: "A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát." Úgy fogalmazott, ehhez megfelelő mozgástér és azonnali cselekvőképesség szükséges.

A frissen módosított Alaptörvény biztosított jogával élve a kormány ma éjféltől életbe lépteti az újabb, ezúttal háborús vészhelyzetet. "A járvány elleni veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje az országot és a családokat" – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor a videó végén azt ígérte, hogy az első döntésekről szerdán fog tájékoztatni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés