Hirdetés

Fordulópont vagy brutális erőforrás-pazarlás? Három napja orosz területen harcolnak az ukránok

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Harmadik napja tart Ukrajna Oroszország területére való betörése, amelynek célja szakértők szerint az orosz erőforrások más területekről való elvonása vagy a morál aláásása lehet.

Az ukrán illetékesek szokatlanul csendesek, hivatalosan senki sem ismerte el, hogy egyáltalán hadműveletre került sor. Magas rangú tisztviselők még névtelenségük megőrzése mellett sem kívántak nyilatkozni – írja az AFP.

Oroszország csak szűkszavúan tájékoztatott, igyekszik megtalálni az egyensúlyt az eszkaláció elítélése és a pánik elkerülése között.

Mit tudunk eddig az ukrán offenzíváról?

Hivatkozás másolása

Kedden reggel az ukrán erők támadást indítottak Oroszország délnyugati, kurszki régiójában az orosz hadsereg szerint. Oroszország szerint Ukrajna mintegy 1000 katonát és több mint két tucat páncélozott járművet és harckocsit vetett be.

Oroszország azzal vádolta az ukrán erőket, hogy válogatás nélkül támadják a polgári épületeket, és erősítést, légi és tüzérségi tűzerőt sietett a támadás visszaverésére. A térségben szükségállapotot hirdettek.

Kedd óta legalább öt civil meghalt és 31 megsebesült - közölték szerdán orosz tisztviselők.

Oroszország több ezer embert evakuált a bombázott övezetekből, míg Ukrajna mintegy 6000 ember kötelező evakuálását jelentette be a Kurszkkal közvetlenül határos Szumi régióban.

Két és fél év alatt nem volt példa hasonlóra

Hivatkozás másolása

A támadás példátlannak tűnik a bejelentett mérték miatt, és mert úgy tűnik, hogy reguláris ukrán csapatok vesznek részt benne.

Ukrajnából érkező harcosok már korábban is többször rövid időre behatoltak Oroszország területére. Előfordultak a Kijev támogatásával harcoló orosz egységek - az Orosz Önkéntes Hadtest és az Oroszország Szabadsága Légió - által végrehajtott támadások is.

Március közepén, az oroszországi választások idején ukrán támadócsoportok többször is megpróbálták ellenőrzésük alá vonni a belgorodi régió területét - közölték tisztviselők.

Ukrajna szövetségesei úgy tűnik, meglepődtek a támadáson. Az Egyesült Államok közölte, hogy információkért fordult Kijevhez.

Szergej Zgurets ukrán katonai szakértő, aki saját tanácsadó céget vezet, az AFP-nek azt mondta, hogy "az orosz és ukrán felszerelések, helikopterek, a repülés, a tüzérség bevetéséről készült fotók mindkét oldalon" jelentős katonai műveletre utalnak.

Az ukrán csapatok akár 10 kilométert is előrenyomulhattak Oroszország területén - közölte csütörtökön az amerikai székhelyű Institute for the Study of War. Az előrenyomulás középpontjában az ukrán határtól mintegy nyolc kilométerre fekvő, mintegy ötezer lakosú Szudzsa logisztikai központ áll.

A hadsereggel kapcsolatban álló orosz katonai bloggerek is arról számoltak be, hogy Kijev jelentős előrenyomulást ért el, egyesek szerint ukrán katonák ellenőrzik Szudzsa egyes részeit.

A támadás céljai a művelet ilyen korai szakaszában és az ukrán erők hivatalos kommentárja nélkül nem világosak, de szakértők több hipotézist is felvetnek. Egyesek szerint a behatolás célja az orosz tartalékok elvonása lehet a közeli ukrajnai Harkiv frontjáról, ahol Oroszország májusban offenzívát indított. "Egyelőre ez egy korlátozott művelet, amelynek közvetlen következménye a Harkiv felett támadó/lebegő orosz csoport stabilitásának csökkentése lesz" - mondta Oleksiy Kopytko ukrán katonai elemző a közösségi médiában, akit szintén az AFP idézett.

"Az ukrán hadművelet nagyságrendjéből és intenzitásából ítélve az ellenség előbb-utóbb kénytelen lesz csapatokat kivonni más műveleti területekről" - írta Kosztyantin Maszovics ukrán katonai megfigyelő a Facebookon. A támadásnak pszichológiai hatása is lehet - növeli az ukránok morálját, akik az elmúlt hónapokban azt látták, hogy csapataik sorozatos kudarcokat szenvednek el, és kísérlet Oroszország destabilizálására is.

"A másik cél az, hogy megmutassák az orosz társadalomnak, milyen érzés, amikor a területedet megszállják" - mondta Szergej Szolodkij, a kijevi Új Európa Központ agytröszt igazgatóhelyettese az AFP-nek. Végül egyesek azzal érvelnek, hogy ha Ukrajna meg tudná tartani a területet, akkor előnyre tehetne szert Oroszországgal szemben a várható béketárgyalásokon.

Az előny megszerzése kulcsfontosságú Ukrajna számára a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, hiszen a republikánusok jelöltje, Donald Trump szkeptikusabb Ukrajna támogatásával kapcsolatban, mint a demokrata adminisztráció. "Ez a béke kikényszerítése... ideális esetben Oroszországnak ki kellene vonnia a csapatait [Ukrajna területéről]" - mondta Szolodkij.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés