Hirdetés

Földönkívüli életet találhatott 50 éve a NASA a Marson, de borzalmas, ami utána történt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy német tudós szerint az első két amerikai Mars-szonda szerves élet nyomaira bukkant, de egy hiba miatt a minták elpusztultak.

Dirk Schulze-Makuch, a Berlini Műszaki Egyetem munkatársa a Viking 1 és Viking 2 kísérleteit elemezte újra, amelyeket a szondák az 1976-os célba érkezésük után végeztek - írja a Daily Mail.

A Viking-kísérlet néven ismert teszt eredetileg pozitív eredményt adott, és kimutatta, hogy a mintákban szerves anyagcsere zajlik,

ám ezt a későbbiek során már nem sikerült bizonyítani.

A kutatók arra gondoltak, hogy az első teszt téves eredményeket adott, ezért nem publikálták a kutatást.

Pedig hét évvel a holdraszállás után fantasztikus eredmény lett volna a NASA számára a felfedezés.

A Viking 1 által készített felvétel a Mars felszínéről, ahol az életnyomokat találták
A Viking 1 által készített felvétel a Mars felszínéről, ahol az életnyomokat találták NASA

A német tudós szerint azonban a kezdeti vizsgálat valós eredményt adott, és tényleg sikerült idegen élet nyomát igazolni a Földtől távoli bolygón, csak a mintákhoz adagolt tápoldat túl sok vizet tartalmazott, így az 

élet egy idő után elpusztult bennük.

A kísérlet során azt akarták mérni, hogy a feltételezett élőlények miként reagálnak a tápoldatra. 

Azt feltételezték, hogy a tápanyagokat az anyagcsere folyamán mérhető gázokká alakítják át a mikrobák, ám nem ez történt, és az életjelek megszűntek.

Az újabb magyarázat szerint a tudósok félreismerték a speciális viszonyokat, mert az élet a Marson úgy alkalmazkodhatott a száraz környezethez, hogy sós kőzetekbe rejtőzött el, és közvetlenül a légkörből szívta fel a vizet.

Így viszont a felszínre adagolt vizes oldat „megfojtotta” őket. 

A kudarc ellenére a küldetést nem szakították félbe, és a leszállóegységek még hat éven át folytatták a kutatást, és továbbították az adatokat a földi űrközpontnak. 

A szondák a mai napig a Mars felszínén állnak, immár működésképtelen állapotban. 

Mint arról beszámoltunk, most azonban a NASA Perseverance marsjárója révén újra van esély a szerves élet létezésének igazolására a Marson, ha sikerült visszajuttatni a mintákat a Földre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés