Hirdetés

A grúzok már most az Eb hősei, nyomás nélkül lépnek pályára az eddig hibátlan spanyolok ellen

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az esélytelenebb Grúzia önbizalomtól duzzadva és felszabadultan akar majd játszani a vasárnapi, Spanyolország elleni történelmi mérkőzésen, miután az edzőjük, Willy Sagnol szerint már az egyenes kieséses szakaszba jutással is messze felülmúlták az Euro 2024-re kitűzött elvárásokat.

Mint arról beszámoltunk, a hősies grúzok legyőzték a borzalmasan játszó portugálokat. Ez számunkra rossz hír volt, hiszen ezzel kiesett a magyar válogatott, ám vitathatatlan: a történelme első világversenyén szereplő grúz válogatott történelmet írt az egyenes kieséses szakaszba jutással. Arról is írtunk, hogy a csapat vezéregyénisége, a Napolival 2022/23-ban bajnoki címet szerző Hvicsa Kvarachelia a portugálok legyőzése után megkapta Cristiano Ronaldo mezét, és elárulta, mit mondott neki a szupersztár (egyben gyerekkori példaképe) a meccs előtt.

„A futball nem sakkjátszma”

Hivatkozás másolása

A grúzok az utolsó csoportmeccsükön, szerdán a Cristiano Ronaldo által irányított Portugália ellen aratott 2-0-s diadallal történelmük első Eb-jén váratlanul kvalifikálták magukat az egyenes kieséses szakaszba, ezzel az Európa-bajnokságok történetének egyik legnagyobb sokkját szolgáltatva. 

A grúz szövetségi kapitány, a játékosként a Monacóval kétszeres francia, a Bayern Münchennel ötszörös német bajnok, továbbá egyszeres BL-győztes és a franciákkal egyszeres világbajnoki ezüstérmes francia Willy Sagnol szerint a kölni mérkőzés előtt nem kell motiválni a játékosait, és arra biztatta őket, hogy biztosítsák a védekezésüket, majd játsszanak felszabadultan.

"Ha egyszer náluk van a labda, tudják, hogy mindent megtehetnek, amit csak akarnak. A futball nem matematika. A futball nem sakkjátszma. Az érzelmeiddel is játszani kell" - mondta szombaton az újságíróknak a Reuters beszámolója szerint.

„Nincs vesztenivalónk”

Hivatkozás másolása

"Nagyon magabiztosan megyünk bele ebbe a meccsbe, mert egyáltalán nincs vesztenivalónk" - mondta Sagnol, hozzátéve: "Szerintem már most a 2024-es Európa-bajnokság győztesei vagyunk".

Spanyolország hibátlanul teljesített a csoportkörben, háromból három győzelmet aratott kapott gól nélkül. A selejtezők során nyolc mérkőzésből hetet megnyertek, ebből kettőt Grúzia ellen. A grúzok ellen két meccsen összesen 10 gólt lőttek.

Sagnol elmondta, hogy bár ismert arról, hogy az erős hátsó alakzatot helyezi előtérbe, visszafelé sülne el, ha Grúzia teljesen védekező stratégiát játszana.

"Egy nagy csapat ellen ha csak arra gondolsz, hogyan védekezz, akkor tudod, hogy egy ponton össze fogsz omlani" - mondta a francia.

"Erről szól a futball. Mint Portugália ellen; megmutatjuk a spanyol csapatnak, de Európának is, hogy nemcsak a védekezésben, hanem a labdakihasználásban is jók vagyunk."

A selejtezőkben 10 gólt kaptak a spanyoloktól

Hivatkozás másolása

Grúzia útja a 16 közé jutásig bonyolultabb volt, mint más csapatoké az Eb-n, mivel a selejtezőcsoportjában a negyedik helyen végzett. A németországi továbbjutáshoz az UEFA Nemzetek Ligáján keresztül kellett kvalifikálniuk magukat, és büntetőpárbajban kellett nyerniük a Görögországgal vívott rájátszásban.

A selejtezősorozat során Grúzia idegenben 3-1-es, otthon 7-1-es vereséget szenvedett Spanyolországtól, amiből Sagnol szerint csapata levont néhány tanulságot. "Négyszer játszottunk ellenük. Négyszer kikaptunk. Most ez egy másik verseny" - mondta. "Más a légkör, más a környezet, más a játék. És igen, nagyon sok minden megtörténhet."

Hozzátette: "Néha ahhoz, hogy előbbre juss az életben, szükséged van ilyen pillanatokra, amikor nagyon nehéz. Ahol azt gondolod, hogy nem vagy jó... nehézségek nélkül nem érhetsz el nagy eredményeket".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés