Hirdetés

Algoritmussal árazná be a focistákat a FIFA elnöke

Nap Híre portré Nap Híre

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke szerint meg kellene vitatni annak a lehetőségét, hogy a jövőben algoritmus határozza meg a labdarúgók valós értékét.

Infantino a FIFA pénteken véget ért éves jogi konferenciáját azzal zárta, hogy felelevenítette korábbi ötletét. A globális átigazolási piac értékét jelenleg több mint 10 milliárd dollárra becsülik.

"Meg kell tárgyalnunk annak a lehetőségét, hogy olyan algoritmust használjunk, amely valós átigazolási értéket határoz meg, annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a rendszer és segítsük az üzletkötésben érdekelt feleket is" - jelentette ki Gianni Infantino.

A FIFA-t már régóta foglalkoztatja a játékjogok értékének megállapítása, ezért 2017-ben életre akart hívni egy olyan átigazolási bizottságot, amelybe a klubok, a ligák és a játékosok is delegálhattak volna tagokat, azonban ez nem valósult meg. Abban az évben került sor Neymar rekordösszegű szerződtetésére, amikor a brazil csatár 222 millió euróért igazolt a Barcelonától a Paris Saint-Germainhez, pár héttel később pedig Kylian Mbappé 180 millióért írt alá a francia klubhoz - írja az MTI.

A FIFA évente több millió dollárral támogatja a svájci Neuchâtel Egyetem labdarúgást kutató mesterkurzusát, amely 2010 óta fejleszti az átigazolások során használható algoritmust.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés