Hirdetés

Történelmi döntés: Elmarasztalta az unió bírósága a FIFA-t és az UEFA-t, amiért jogtalanul léptek fel a Szuperliga ellen

Nap Híre portré Nap Híre

Az Európai Unió bírósága szerint a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban amellett, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

A testület csütörtöki határozata alapján nem felel meg az Európai Unió versenyszabályzatának az, hogy a FIFA-nak és az UEFA-nak saját szabályzata szerint lehetősége van megakadályozni konkurens sorozatok indítását, valamint megbüntethetik az ezekben szereplő klubokat és játékosokat.

A húszcsapatosra tervezett ESL ötletével 2021 áprilisában a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus mellett további kilenc egyesület - a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan - állt elő. Miután az UEFA és a FIFA, valamint a futballvilág más befolyásos személyiségei, továbbá állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése - és az UEFA-tól független új sorozat beindítása - ellen, a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió kivételével mindegyik klub visszalépett a tervtől. Az ESL ötlete a szurkolói csoportok tiltakozását is kiváltotta.

Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított a szuperligát továbbra is erőltető három egyesület ellen, miközben a visszalépő kilenc klubbal - többek között bírság megfizetése mellett - "békét kötött". Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi és az ESL korábbi elnöke akkor kijelentette: a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a szuperligához, azaz a tagok - bár a többség ezt már kijelentette - nem távozhatnak a társaságból.

Az ESL az ügyet egy spanyol bíróságra vitte, amely az Európai Unió Bíróságához fordult iránymutatásért.

Bernd Reichart, az ESL kialakítása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója idén februárban azt nyilatkozta, a sorozat akár 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is működhet majd, és hozzátette, az A22 Sports Management több mint ötven klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy megújulásra van szükség - írja az MTI.

A csütörtöki ítéletet az ESL mögött állók örömmel fogadták. "Az UEFA-monopóliumnak vége. A labdarúgás szabad, a klubokat nem fenyegetik szankciók, és szabadon dönthetnek saját jövőjükről" - jelentette ki Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Reichart hozzátette, az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Reichart, aki a szurkolóknak azt üzente, az ESL mérkőzései ingyen lennének nézhetők. Reichart hozzátette, az egyesületeknek garantálják a bevételeket és a költségek kompenzációját.

Az európai szövetség a weboldalán is olvasható közleményben reagált, és úgy fogalmazott, "tudomásul veszi" a döntést.

"Ez az ítélet nem egyenlő az úgynevezett szuperliga támogatásával, inkább az UEFA előzetes engedélyezési szabályain belüli hiányosságokat hangsúlyozza, amelyeket már 2022 júniusában felismertek és kezelni kezdtek. Az UEFA bízik az új szabályzatának szilárdságában, és különös tekintettel abban, hogy azok megfelelnek az összes vonatkozó európai törvénynek, és előírásnak" - írta a szervezet. Hangsúlyozta, az UEFA továbbra is elkötelezett "az európai futballpiramis fenntartása mellett", és a jövőben is a nemzeti szövetségekkel, ligákkal, klubokkal, szurkolókkal, játékosokkal, edzőkkel, uniós intézményekkel, kormányokkal és partnerekkel közösen kívánja alakítani az európai sportmodellt.

"Bízunk benne, hogy a szolidaritáson alapuló európai futballpiramist, amelyet a szurkolók és minden érdekelt fél pótolhatatlan modelljének nyilvánítottak, az európai és nemzeti törvények megvédik a szakadással szemben" - áll a közleményben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés