Hirdetés

Felháborodtak a diákok: 90 másodperccel előbb véget ért a vizsgájuk, milliós kártérítést követelnek a felvételizők

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Dél-koreai diákok egy csoportja beperelte a kormányt, mert a főiskolai felvételi vizsgájuk a tervezettnél 90 másodperccel korábban ért véget.

Fejenként 20 millió won (5,4 millió forint) kártérítést követelnek az érintett diákok, ami egy évnyi tanulás és a vizsga megismétlésének költsége. A diákok ügyvédje szerint a hiba más diákok vizsgájára is kihatott.

Az ország hírhedt főiskolai felvételi vizsgája, a Suneung egy nyolcórás maratoni vizsga, amely több tantárgyból, egymás után írandó dolgozatokat tartalmaz. Ez a világ egyik legnehezebb vizsgája és a tét nagyon nagy.

Nemcsak az egyetemi helyezésekről és állásokról, hanem még a jövőbeli kapcsolatokról is dönt a vizsga eredménye. Az évente megrendezésre kerülő vizsga alatt számos intézkedést hoznak a diákok koncentrációjának elősegítésére, például lezárják az ország légterét és elhalasztják a tőzsde nyitását is - írja a BBC.

Az idei vizsga eredményeit december 8-án hozták nyilvánosságra. A legalább 39 diák által kedden benyújtott perben azt állítják, hogy a fővárosban, Szöulban lévő egyik vizsgahelyszínen korábban szólalt meg a csengő a koreai nyelv - a vizsga első tantárgya - alatt.

Néhány diák azonnal tiltakozott, de azt mondják, a felügyelők mégis elvették a papírjaikat. A tanárok még a következő szekció kezdete előtt felismerték a hibát, és az ebédszünetben visszaadták a másfél percet, de csak a papírokon maradt üres oszlopokat jelölhették meg, és nem változtathattak a már meglévő válaszokon.

A diákok elmondták, annyira feldúltak voltak, hogy nem tudtak a vizsga további részére koncentrálni. Néhányan állítólag feladták az egész vizsgát és inkább hazamentek. A diákok ügyvédje, Kim Woo-suk a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy az eset miatt az oktatási hatóságok nem kértek bocsánatot az érintettektől.

A tisztviselők a közszolgálati médiának azt mondták, hogy az adott vizsgaközpontért felelős felügyelő a hibás, aki rosszul olvasta le az időt.

A lap kiemelte, nem ez az első eset, hogy a diákok azért perelnek, mert túl korán szólt a csengő. Áprilisban egy szöuli bíróság 7 millió won (1,8 millió forint)kártérítést ítélt meg azoknak a diákoknak, akik azt állították, hogy a 2021-es Suneung vizsgán hátrányos helyzetbe kerültek, mert a csengő két perccel korábban szólalt meg.

2012-ben Kínában egy férfit egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, amiért 4 perccel és 48 másodperccel korábban csengetett az országos főiskolai felvételi vizsga alatt egy Hunan tartománybeli iskolában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés