Hirdetés

3 centis jég, felhőszakadás és viharos szél jön: kiadták a riasztást a meteorológusok

Nap Híre portré Nap Híre

Délután jönnek a záporok, zivatarok, az intenzívebb cellákat pedig felhőszakadás, viharos szél és jégeső is kísérheti.

Szerdán a gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható. Délelőtt kisebb számban, délutántól viszont egyre több helyen - legkisebb eséllyel az Északnyugat-, Nyugat-Dunántúlon - alakulnak ki záporok, zivatarok. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, viharos szél, jégeső is kísérheti, néhol heves zivatar sem zárható ki. Az északi szél főként a Dunántúlon és északkeleten élénk, néhol erős lesz - áll a HungaroMet előrejelzésében. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében továbbra is előfordulhatnak ennél pár fokkal magasabb értékek.

Még mindig nagyon meleg lesz, az egész országra figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt 

Szerdán valamelyest mérséklődik a hőség, az Északi-középhegységben 25, másutt 27 fok felett alakul a nap középhőmérséklet, a 29 fokos középhőmérséklet leginkább az Alföld térségére korlátozódhat.

Jön a vihar, zivatarok miatt is figyelmeztetnek

Szerdán a késő délelőtti óráktól ismét nagyobb területen számíthatunk zivatar kialakulására, nagyobb eséllyel és számban a Duna tágabb vonalában és attól keletre elszórtan lehetnek zivatarok, az Alföldön akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket jégeső (~1-3 cm), valamint viharos, erősen viharos széllökés is kísérhet (ált. 60-90 km/h, légzuhatagban >90-100 km/h). 

Elsősorban azonban a felhőszakadás lesz a fő kísérőjelenség, amely az ismétlődő cellatevékenységből és a lassabban mozgó zivatargócok hatására alakulhat ki (általában 25-30 mm csapadék zúdulhat le rövid idő alatt, lokálisan >30 mm is előfordulhat).

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés