Hirdetés

Felfüggesztett börtönt kapott a rendőrgyilkos két hónappal ezelőtt

Morvay Péter portré Morvay Péter

Most letartóztatták és 30 napra elmegyógyintézetbe küldték megfigyelésre.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya megerősítette, hogy vasárnap délelőtti határozatuk alapján letartóztatták az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottját, és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe küldik 30 napra.

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2023. január 15-én, vasárnap több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt elrendelte a 35 éves Sz. Szilárd letartóztatását 2023. február 15-ig – derül ki a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának közleményéből.

Orvosi szakvélemény alapján a letartóztatás helyszínéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölték ki.

A bíróság megállapítása szerint a megalapozott gyanú a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján észszerű kétely nélkül fennáll, ezenkívül az ülésen a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett.

A határozatból az is kiderül, a bűnismétlés veszélyét alátámasztja, hogy a gyanúsítottat a BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt 2022. november 7-én jogerős büntetővégzésével 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek 

végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Esküvőjére készült a meggyilkolt rendőr
Esküvőjére készült a meggyilkolt rendőr

A fentieken kívül a terhelt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás is folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt. A gyanúsított tehát személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt áll, de sem ez, sem pedig a másik büntetőeljárás nem gyakorolt rá visszatartó erőt – áll a határozatban.

A gyanúsított nyilatkozata szerint alkalmi kábítószer-fogyasztó, amely tény a bűnismétlés veszélyét szintén fokozza. A bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a bűnismétlés veszélye reális és közeli a férfi esetében. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

Baumann Péter főtörzsőrmesterre és két társára 2023. január 12-én éjszaka támadott rá Budapesten egy őrjöngő férfi, akit az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtt. A mindössze 29 éves rendőr a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés