Hirdetés

Fagyhalál fenyeget: Magyarok ezrei kerülhetnek életveszélybe a közelgő tél miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Felkészültünk a téli hajléktalanellátásra, van elég férőhely, ezért senkinek nem kell az utcán tölteni a hideg éjszakákat - jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, az ezzel kapcsolatos egyeztetést követő sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila elmondta: az egyeztetésen a hajléktalanellátás minden résztvevője jelen volt, köztük az önkormányzatok, a mentőszolgálat, a rendőrség, a polgárőr szövetség, valamint a hajléktalanellátók képviselői.

Ma Magyarországon a központi költségvetésből mintegy 16 milliárd forintot biztosítanak hajléktalanellátásra - közölte az államtitkár hozzátéve: ennek nagyjából a fele a fővárosba kerül, ami arányban van a Budapesten élő hajléktalanok számával. Elmondta, a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat, amelyhez a kormányzat garantálja a forrásokat. Az önkormányzatok ezt a feladatot civil és egyházi szereplőkkel közösen látják el.

Fülöp Attila közölte, az említett 16 milliárd forinton felül mintegy 252 millió forintot osztanak ki egy már lezajlott pályázat keretében a következő hetekben. Ezt a hajléktalanellátó szervezetek alapvetően három feladatra fordíthatják: egészségügyi ellátás biztosítására a hajléktalanellátó intézményekben, önálló lakhatásra, valamint az ellátó szervezetek munkatársainak képzésére.

A hajléktalan emberek rendelkezésére álló férőhelyekről szólva elmondta: jelenleg Magyarországon csaknem 20 ezer férőhely áll rendelkezésre, ennek egyik része a nappali ellátást jelenti, a másik része a bentlakásos ellátást, a harmadik pedig az éjszakai krízis férőhelyeket. Ez utóbbiból 5648 van országosan, és jelenleg az ilyen férőhelyek mintegy 33 százaléka szabad - tette hozzá.

Fülöp Attila rámutatott: a mostani kihasználtság alapján, figyelembe véve a november elsején kinyitó plusz férőhelyeket azt látni, hogy van elég szabad férőhely.

Nagyon sok az idős hajléktalan

Hivatkozás másolása

A naphire.hu azt is megírta, hogy egy, a hajléktalanok körében végzett korábbi országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. Ma már tíz hajléktalan ember közül négy elmúlt 60 éves, és minden tizedik 70 évesnél is idősebb. Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, azonban többségük már ilyen idősen vagy néhány évvel ezelőtt vált hajléktalanná.

(MTI)

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés