Hirdetés

Rettenetes hír jött a magyar hajléktalanokról: rosszabb a helyzet, mint bárki gondolta volna

Nap Híre portré Nap Híre

A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember.

A felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport és a Menhely Alapítvány pénteki közleménye szerint 45 településről 4904 - elsősorban hajléktalanszállásokon élő, részben közterületen alvó - hajléktalan embertől érkeztek be értékelhető válaszok.

A közreadott adatok szerint Budapesten 2341 hajléktalan vett részt a februári felmérésben, akkor közülük 2166-an szállón, 175-en utcán voltak. A vidéki városokban 2563-an válaszoltak, közülük 2242-en szállón, 321-en utcán tartózkodtak.

Ma már tíz hajléktalan ember közül négy elmúlt 60 éves, és minden tizedik 70 évesnél is idősebb. Egy részük a hajléktalanságban öregedett meg, azonban többségük már ilyen idősen vagy néhány évvel ezelőtt vált hajléktalanná - írták, rámutatva arra: az egyik első feladat - messze nem csak a hajléktalanellátás keretében - a méltó időskor biztosítása az egyre idősebb, beteg, munkaképtelen otthontalan emberek számára - írja az MTI.

A válaszadók közül csupán minden tizedik ember volt 40 évesnél fiatalabb. A kutatás azt mutatja, hogy közülük közel minden második ember állami gondozásból, nagykorúvá válásakor lett hajléktalan. Az összes válaszadó 20 százaléka volt életében állami gondozott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés