Hirdetés

Tíz embert ölt meg ez a férfi: a közösségi platformoknak is felelősséget kell vállalniuk a tettéért

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egy New York állambeli bíró hétfőn elutasította a YouTube, a Facebook és a Reddit ellen indított kereset visszadobására irányuló indítványt, amely szerint a platformok hozzájárultak annak a fegyveresnek a radikalizálódásához, aki 2022-ben 10 embert ölt meg egy élelmiszerboltban a New York állambeli Buffalóban - derül ki a bírósági dokumentumokból.

"A bíróság megállapította, hogy a panasz kellő jogalapot jelöl meg ahhoz, hogy a per ezen szakaszában tovább lehessen lépni" - mondta Paula Feroleto, az Erie megyei legfelsőbb bíróság bírája.

A bírónő döntése szerint a felperesek folytathatják a pert, amely szerint a közösségi médiavállalatok - mint a Meta, az Alphabet, a Reddit és a 4chan - "profitálnak a platformjaikon megjelenő rasszista, antiszemita és erőszakos anyagokból, hogy maximalizálják a felhasználók elkötelezettségét", beleértve az akkor 18 éves Payton Gendron által a platformjaikon töltött időt. 

A perben megnevezett közösségi médiavállalatok ügyvédei elutasítási kérelmet nyújtottak be, mondván, hogy a vállalatok olyan üzenőfalakhoz hasonlítanak, amelyek harmadik fél által gyártott tartalmat tesznek közzé. 

"A felperesek azonban azt állítják, hogy az alperesek platformjai többek mint egyszerű üzenőfalak" - áll a bírósági dokumentumban. "Azt állítják, hogy ezek kifinomult termékek, amelyeket úgy terveztek, hogy függőséget okozzanak a fiatal felhasználóknak, és kifejezetten olyan további platformokra vagy bejegyzésekre irányították Gendront, amelyek a fehér lakosság bevándorlókra cserélésének teóriájával indoktrinálták őt" - olvasható a határozatban.

"Túl korai lenne jogilag eldönteni, hogy az alperesek a platformjaikon keresztül végrehajtott intézkedései vagy tétlenségei miatt el kell-e utasítani a keresetet" - mondta a bíró.

José Castañeda, a YouTube szóvivője nyilatkozatot adott a CNN-nek, amelyben együttérzését fejezte ki a támadás áldozatai és családtagjai iránt, és közölte, hogy a YouTube befektetett a szélsőséges tartalmak azonosítására és eltávolítására szolgáló technológiába és irányelvekbe. "Bár nem értünk egyet a mai döntéssel, és fellebbezni fogunk, de továbbra is együtt fogunk működni a bűnüldöző szervekkel, más platformokkal és a civil társadalommal az információk és a legjobb gyakorlatok megosztása érdekében" - áll a közleményben.

A Reddit a CNN-nek adott nyilatkozatában azt írta: "A gyűlöletnek és az erőszaknak nincs helye a Redditen. Az egész oldalra kiterjedő irányelveink kifejezetten tiltják az identitáson vagy sebezhetőségen alapuló gyűlöletet szító tartalmakat, valamint az olyan tartalmakat, amelyek egy személy vagy embercsoport elleni erőszakra vagy fizikai károkozásra buzdítanak, dicsőítenek, uszítanak vagy felszólítanak. Folyamatosan értékeljük, hogyan javíthatjuk az ilyen tartalmak észlelését és eltávolítását, többek között a továbbfejlesztett képmosó rendszerek segítségével, és továbbra is vizsgálni fogjuk a platformunkon lévő közösségeket, hogy biztosítsuk, betartják-e a szabályainkat." A Reddit tervezi, hogy fellebbez a döntés ellen, erősítette meg egy szóvivő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés