Hirdetés

Ez borzalom: iskolát bombáztak az oroszok, már 50 halottat találtak egy rakétatámadás után

 portré

Szívszorító állapotokról számolt be az orosz csapatok által ostromlott észak-ukrajnai Csernyihiv polgármestere szerint az orosz csapatok válogatás nélkül tüzérséggel lövik a lakónegyedeket, amelyek civil áldozatokat követelnek. Hangsúlyozta, hogy a városban humanitárius katasztrófa alakult ki. "Nincs áram, sem víz, sem fűtés, a városi infrastruktúra teljesen romokban hever" - idézte Vladiszlav Atrasenko szavait az UNIAN ukrán hírügynökség.

Vladiszlav Atrasenko hozzátette, a 300 ezer lakosú város kórházát is lőtték, ami miatt az egészségügyi ellátás is összeomlott. Ezenfelül nincs humanitárius folyosó a civilek kimenekítésére. Eközben legalább ötven holttestet emeltek ki a dél-ukrajnai Mikolajiv kaszárnyájának romjai alól, az épületet szombaton orosz rakétacsapás érte. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint mintegy kétszáz katona aludt a létesítményben, amikor a rakéták becsapódtak.

Eddig csaknem hatvan sebesültet szállítottak a környező kórházakba. Olekszandr Szenkevics polgármester szerint a támadást Mikolajiv közvetlen közeléből indították, így nem maradt idő riadót fújni. Fehéroroszország a nap folyamán bejelentette, hogy utolsó diplomatái is elhagyták Ukrajnát.

Ihar Szokol, Fehéroroszország eddigi kijevi nagykövete az állami televíziónak nyilatkozva a fehérorosz állampolgárokra nézve "elviselhetetlen körülményekre" panaszkodott. Egyebek mellett felidézte, hogy az ukrán hatóságok befagyasztották a bankszámlákat - írta az infostart.



Mariupolban is tragikus a helyzet, orosz bombatámadás ért egy művészeti iskolát, ahová korábban 400-an menekültek a harcok elől - jelentette be az ostrom alatt álló azovi-tengeri kikötőváros tanácsa. A Telegramon közzétett tájékoztatás szerint a szombat éjjel végrehajtott művelet romba döntötte az épületet, az áldozatok pontos számát nem tudni, mert sokan - jórészt gyerekek, nők és idősek - a romok alatt rekedtek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés