Hirdetés

Egészen furcsa dolog történik Európában, itt a szakértők válasza

Nap Híre portré Nap Híre

A 2023. szeptemberi mérés szerint 4805,59 méter volt Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc magassága, 2,22 méterrel alacsonyabb, mint az előző, 2021. évi méréskor - közölték csütörtökön francia földmérők.

Ez a különbség a nyári csapadékmennyiség változékonyságáról is tanúskodhat, a jelenséget már a múltban is megfigyelték - közölte Jean de Garets, az Haute-Savoie megyei földmérők képviselője.

"Mi csak az adatokat gyűjtjük a jövő nemzedékek számára, nem pedig magyarázzuk őket, ezt a tudósokra hagyjuk" - mondta a szakember. Mintegy húsz ember hatolt fel modern eszközökkel és - most először - egy pilóta nélküli repülő szerkezettel felszerelve szeptember közepén a csúcsra nyolc kötélcsoportban, hogy több napon át pontról pontra méréseket végezzen.

"A mérések során sokat megtudtunk: a hegycsúcs állandó mozgásban van, mind a magasságát, mind a helyzetét illetően" - hangsúlyozta Jean de Garets. Az előző méréskor - 2021 szeptemberében - 4807 méter 81 centimétert mértek. A hegycsúcs magasságát nagyjából húsz éve mérik meg kétévente, a legnagyobb magasságot - 4810,9 métert - 2007-ben mérték.

A szakértők két éve a számok ingadozását azzal magyarázták, hogy a hegycsúcsot vastag "örök hótakaró" borítja, amelynek formája egy hótorlaszhoz hasonlóan a szél és az időjárás hatására állandóan változik. A jelenség pontos magyarázatát akkor is a klíma- és gleccserkutatókra hagyták - írja az MTI.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés