Hirdetés

Vége a forintnak? Ekkorra lehetnek készek a magyarok az euróra

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A Költségvetési Tanács elnöke szerint 2024 végére Magyarország teljesítheti az euró bevezetésének feltételeit.

Kovács Árpád erről a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 53. küldöttgyűlésén beszélt nemrég. Hozzátette, a fogyasztói árindex februárban 25,4 százalékos volt, de 2024 nyarára 3 százalék körülire eshet, miközben az államadósság jóval 70 százalék alá csökken jövő év végére, az államháztartási hiány pedig 2,9 százalék körül alakulhat.

A szakember arra is rámutatott, hogy a magyar GDP az idén 1 százalék körüli, jövőre már 3,5–4 százalék közötti növekedést mutathat, míg az év végére 10 százalék alá csökkenő infláció mellett 2024-ben sokkal jobb inflációs környezet várható - közölte a Világgazdaság az MTI-re hivatkozva.

Kovács arról is beszélt az eseményen, hogy óriási a visszaesés a hazai kiskereskedelemben a tartós fogyasztási cikkek, az elektronikai termékek és az élelmiszer-kereskedelem területén, ami az évek óta emelkedő áfabevételekre is kedvezőtlen hatással lesz. Hozzátette, az állam szerepe jelentős a beruházásoknál, amely most mérséklődést mutat, ugyanakkor az áremelkedések miatt értéket tekintve nagymértékben emelkedik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés