Hirdetés

Egy friss kutatás kimutatta: szörnyű veszély leselkedik az EU nőire

Nap Híre portré Nap Híre

Több fajta mérgező fémet, például arzént, ólmot és kadmiumot találtak világszerte népszerű tamponmárkák termékeiben, derül ki Berkley Egyetem friss kutatásából. 

Bár a mérgező fémek kis mennyiségben mindenütt jelen vannak, a tanulmány viszont egyértelműen kimutatta, hogy a menstruáló nők nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, ha ezeket a termékeket használják – írja a 444.hu

A menstruáló nők ötven-nyolcvan százaléka használ tampont, tehát a probléma sokakat érinthet.

A kutatók tizennégy márka harminc fajta tamponjában kerestek többek közt arzént, kalciumot, kadmiumot, kobaltot, krómot, rezet, vasat, higanyt, nikkelt, ólmot és cinket - az összes keresett anyagot megtalálták az összes mintában. Bár az Egyesült Államokban és az Európai Unióban kapható, a saját márkás bolti és a márkás, az organikus és a nem organikus tamponok között volt némi különbség, a vizsgálatok nem találtak olyan márkát, amiben jelentősen kevesebb fém lett volna, mint a többiben. A nem organikusként árult tamponokban több volt az ólom, míg az organikusokban az arzén volt túlsúlyban.

Még nem egyértelmű, hogy a fémek hozzájárulnak-e bármilyen egészségkárosodáshoz, a kutatók szerint ehhez további vizsgálatokra van szükség. Az viszont már tudható, hogy a fémek növelhetik a demencia, a meddőség, cukorbetegség vagy a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, károsíthatják a májat, az agyat, a vesét, a szív- és érrendszert, az idegrendszert és a hormonrendszert, és a várandós nők egészségét és a magzatok fejlődését is befolyásolhatják – emlékeztet a lap. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés